За Петилетката – 17 тунела

За Петилетката – 17 тунела

Правителството предвижда в България да се изградят 17 нови тунела до 2023 г. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за Нова ТВ. Според Нанков става дума за проекти, за които вече е решено да бъдат изградени, както и са съоръжения на фаза проект.

Осем от тунелите ще са на магистрала „Струма“ – пет малки в Кресненското дефиле, два при обхода на Кресна и „Железница“, който ще е най-дългият със своите над 2 километра. По бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще има шест тунела, като в ход е работата единствено при този на обхода на Габрово. В тази сметка е и проходът под Шипка.

Николай Нанков добави, че проблем е и поддръжката на съществуващите към момента 34 тунела, като България е заплашена от санкция от ЕС, ако не вземе мерки за обезопасяването им. Тази година ще се обновяват съоръженията при обхода на Ловеч, на пътя Кричим-Михалково, както и останалите по магистрала „Хемус“ – „Витиня“, „Ечимишка“ и „Топли дол“.

На въпрос за пътя между Видин и Ботевград, министърът каза, че „работата там върви“ и  до средата на годината се очаква да започне работата по трасето Видин – Ружинци. „Тази магистрала е необратима като проект. Ще струва 250 млн. лв. и ако няма обжалвания, до 2021 г. ще бъдат готови най-тежките участъци (Ботевград-Мездра и Видин – Ружинци)“, допълни Нанков.

 

Той не пропусна да се оплаче, че заради обжалванията на екологичните оценки и избора на изпълнители по Закона за обществените поръчки е „голямо ходене по мъките, докато влязат машините“. Пак с уточнението, че това ще стане, ако няма обжалвания, Николай Нанков поясни, че до края на 2020 г. трябва да е пуснато и разширението на пътя между София и сръбската граница. По повод протестите срещу трасето на магистралата Русе-Велико Търново министърът обясни, че е избран най-евтиният и най-сигурният вариант.

На за качеството на пътищата и защо се налага толкова често ремомнти на новопостроени участъци Нанков определи, като спекулации твърденията, че в България тунелите се изграждат на в пъти по-висока цена. „Пътищата, съоръженията към тях и тунелите у нас се строят на най-ниската цена на километър от всички страни в ЕС. Спрямо Гърция разликата е два-три пъти, като това не е за сметка на качеството“, посочи министърът. Той допълни, качеството има на къде да се подобрява.

 

Категории Акцент, Акцент-2, Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *