В Германия: Разбраха се (обновена)

В Германия: Разбраха се (обновена)

Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц са постигнали споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Това съобщи началникът на кабинета на Меркел и досегашен министър на финансите Петер Алтмайер.

Според Reuters планът за споразумението, предвижда развиването на спасителен фонд за еврозоната в Европейски валутен фонд. Те също така са съгласни с идеята за бюджетни средства за защита на еврозоната от кризи и подкрепят структурните реформи. Това е една от основните идеи, защитавани от френския президент Еманюел Макрон. В текста се посочва, че „реформата на ЕС може да пропработи само ако Германия и Франция работят заедно с пълна сила“.

По-рано днес Reuters съобщи за евентуален успешен край на преговорите като цитира вестник BILD.

Германската социалдемократическа партия ще получи външното, финансовото и министерството на труда в новото правителство в страната. Християндемократическата партия ще поеме икономическото министерство и това на отбраната.

По информация на онлайн изданието на списание SPIEGEL лидерът на социалдемократите Мартин Шулц иска да бъде външен министър в новия кабинет. Това е доста остър завой в политиката на Шулц, който веднага след изборите през септември обяви, че социалдемократите под негово ръководство няма да участват в коалиция с консервативния съюз.

Баварският съюзник на Меркел Хорст Зеехофер, който заема твърда позиция за имиграцията, ще стане вътрешен министър.

По-рано тази седмица ДПА писа, че германската Социалдемократическа партия се засилват съмненията дали сегашният й председател Мартин Шулц трябва да бъде министър в новия кабинет, ако бъде постигната сделка за „голяма коалиция“ с консервативния блок.

Усложняващо обстоятелство е фактът, че Шулц, който бе съперник на Меркел за канцлерския пост, заяви веднага след изборите, че социалдемократите няма да се присъединяват към трета голяма коалиция с Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, нито пък той ще влезе в кабинета.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *