Борисов и Цацаров обявиха най-ниското ниво на контрабанда на цигари

Борисов и Цацаров обявиха най-ниското ниво на контрабанда на цигари

Контрабандата на цигари в България е достигнала през миналата година най-ниското си до момента ниво от 6%. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той беше сред гостите на представяне на проучване по темата. На него присъства и премиерът Бойко Борисов, който от своя страна посочи, срещу контрабандата не се работело кампанийно, а систематично „тримесечие след тримесечие“. По думите му ниският процент контрабандни цигари на пазара е ясен показател, че борба срещу корупцията има.

Борисов гарантира, че данните от проучването са адекватни. „Това е най-точното проучване, по прост и практичен начин. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори.“

При представянето на проучването министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че през 2017 г. са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн. Освен това били  проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък каза, че до 2021 г. не се планира промяна на акцизите. „Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки“, поясни той.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *