Проевропеец, но приятел на Путин. Кой е преизбраният президент на Финландия Саули Нинистьо?

Проевропеец, но приятел на Путин. Кой е преизбраният президент на Финландия Саули Нинистьо?

Президентът на Финландия Саули Нинистьо постигна забележителен успех на изборите в неделя. 69-годишният Нинистьо е проевропейски политик, но е известен и с поддържането на добри отношения с руския си колега Владимир Путин. Той спечели втория си шестгодишен мандат с 62.7% от гласовете. При това още на първи тур. Неговото деликатно балансиране на отношенията със съседна Русия и Военния алианс на НАТО, ръководен от САЩ, бяха добре приети от избирателите, коментира Reuters.

Неговият най-близък съперник Пека Хаависто от Зелените спечели само 12.4%. Евроскептичните политици  – Лора Хутасаари от Националистическата финландска партия и независимият Пааво Вайрайнен спечелиха съответно 6.9% и 6.2% от гласовете. Мати Ванханен, кандидат от центристката партия на премиера Юха Сипила, получи само 4.1% от гласовете, докато най-големият кандидат на опозиционна партия „Социалдемократи“ Туула Хаатаийнен спечели само 3.3%. Избирателната активност е била 69.9%.

„Много съм изненадан от подобна подкрепа“, каза Нинистьо пред репортери в първия си коментар след обявяването на изборните резултати. „Нямам намерение да правя промени само за да направя промени. Ще следим много внимателно какво се случва извън Финландия в световен мащаб и ако е необходимо, тогава със сигурност ще реагираме „, добави Нинистьо.

По време на първия мандат политиката на Нинистьо беше от съществено значение за поддържането на отношения между Финландия и Русия, въпреки че страната подкрепи западните икономически санкции срещу Москва заради анексирането Крим през 2014 г.

Президентът отговаря за външната и отбранителната политика заедно с правителството, но постът стана до голяма степен церемониален през последните няколко десетилетия.

Нинистьо се прояви като умерен човек, балансиращ между Изтока и Запада, в остър контраст с балтийските си колеги, които редовно говорят срещу Москва, отбелязва Reuters.

Той беше първият западен лидер, който се срещна с Путин след анексирането на украинския полуостров, и също активно настояваше за споразумение за въздушна безопасност в Балтийския регион.

Финландия, която има обща граница от 1340 км и трудна история с Русия, разви по-тесни връзки с НАТО, но все още не се е присъединила към пълноправното членство в съответствие с традицията за избягване на конфронтация с Русия.

Нинистьо се надява ЕС да засили своето сътрудничество в областта на отбраната и отказа да се намеси в позицията на страната относно бъдещото членство на Финландия в НАТО.
„Мисля, че няма причина да се търси членство в НАТО, стига обстоятелствата да са такива, каквито са сега“, заяви Нинистьо в неделя. „Но ако има съществени промени в средата около нас, тогава може да сме в различна ситуация.“

„Когато връзките между Европейския съюз и Русия са напрегнати, хората са доволни, че Нинистьо успя да поддържа прагматичен и функционален диалог с Русия“, каза Маркук Йокисипила, директор на Центъра за парламентарни проучвания към Университета в Турку.

Освен заради дългата си служба в политиката, Нинистьо се ползва от съчувствие от много финландци поради серия от лични драми.

Юрист по образование, Нинистьо беше финансов министър през 90-те години и стана известен с мерките за строги икономии на правителството след рецесията на Финландия, както и с решението страната да се присъедини към еврозоната.

Той губи първата си съпруга при автомобилна катастрофа през 1995 г. Бил в Тайланд по време на смъртоносното земетресение в Индийския океан през 2004 г. и оцелява след цунамито като се изкачва на електрически стълб заедно със сина си. Сега Нинистьо очаква бебе със съпругата си Джени Хаукио, която е на 40 години.

Категории Акцент, Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *