Десетки хиляди румънци: Стига корупция, искаме наказания

Десетки хиляди румънци: Стига корупция, искаме наказания

Множеството протестира срещу последните законодателни промени на левицата

 

В румънската столица Букурещ снощи се проведе един от най-масовите анти правителствени протести за последните години. Според различни данни в протеста са участвали между 30 000 и 60 000 души.

В началото на демонстрацията силите на реда твърдяха, че „в него участват над 10 000 души“. Протестът бе организиран в социалните мрежи под мотото „Всички пътища водят към Букурещ. Революцията на нашето поколение“.

Множеството се събра на „Университетския площад“ в Букурещ, за да протестира срещу последните законодателни промени, които се предлагат в парламента от левицата. Протестиращите смятат, че промените ще затруднят работата на прокуратурата в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.

В края на месец декември депутатите от управляващата Социалдемократическа партия одобриха три законопроекта, които предизвикаха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която преследва депутати, заподозрени в корупция.

„Ние сме тук, за да поискаме от лидерите да не пипат правосъдната система и да се откажат от проекта за реформи“, каза пред АФП един от участниците в протеста в столицата. В началото се стигна до малки сблъсъци между демонстрантите и силите на реда на „Университетския площад“.

Множеството скандираше: „Крадци“, „Крадци“. В демонстрацията участваха и хора от провинцията. Участниците носеха национални знамена. Организаторите на протеста съобщиха в социалните мрежи маршрута на демонстрацията – от „Университетския площад“ към парламента, след това пред сградата на омбудсмана, Конституционния съд и Националния аудио-визуален съвет.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *