Норвегия е първата скандинавска страна, която забранява фермите за кожи

Норвегия е първата скандинавска страна, която забранява фермите за кожи

Норвегия става първата скандинавска страна, която забранява производството на кожи. Норвегия има за цел да забрани фермите за оглеждане на норки и лисици до 2025 г.

Стъпката бе одобрена от партньорите в новото тристранно коалиционно правителство по време на преговорите за условията на сътрудничеството им в края на миналата седмица.

Индустрията ще бъде напълно премахната в съответствие със споразумението, съобщава информационната агенция НТБ.

Организацията за защита на животните Anima заяви, че приветства решението. „Това е фантастична победа за борбата за спиране на фермите за кожи в Европа“, каза ръководителят на кампанията Торбьор Шьонинг в прессъобщение.

Норвежката либерална партия Venstre, новият и най-малък партньор в тристранната коалиция са основен генератор на инициативата за забраната. Но министърът на земеделието Джон Георг Дал от популистката партия „Прогрес“ нарече решението неуспех.

„Работата ми сега ще бъде да реализирам това по начин, който ще гарантира, че фермерите ще получават достатъчно компенсации в периода на постепенно затваряне“, каза министърът.

Норвежката забрана идва след дългогодишен дебат по въпроса в скандинавската страна.

През 2015 г. норвежките производители на кожи осъдиха правителствено предложение за намаляване на финансовата подкрепа за спорната индустрия, предупреждавайки, че това може да доведе до затваряне на стопанства в уязвими селски райони.

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Норвегия е първата скандинавска страна, която забранява фермите за кожи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *