България е готова да пусне руски газопровод, но Русия иска гаранции от ЕК

България е готова да пусне руски газопровод, но Русия иска гаранции от ЕК

България е готова да разгледа възможността да приеме втората линия на газопровода „Турски поток“, но Русия ще продължи тръбата само ако получи железни гаранции от Европейската комисия, че проектът няма да бъде провален, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

Той отбеляза, че засега се строи само първата линия на тръбопровода – непосредствено към Турция. Втората линия ще се строи само ако получим железни гаранции от Европейската комисия, че „няма да ни извърти същия номер, както стана по отношение на България с „Южен поток“, каза Лавров.

Ще бъдем готови за всякакъв вариант, но такъв, който е гарантиран от Европейската комисия, който няма да бъде провален, посочи Лавров.

Проектът „Турски поток“ предвижда да се построи газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 километра. Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара.

Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него в края на 2014 г. заради позицията на ЕС, припомня ТАСС.

Темата за втора тръба на „Турски поток“ към България се появява пориодично през последната една година.

 „Чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на българските посланици, която се провежда в Централния военен клуб през юли 2017 г.

Две седмици по-късно близките до ДПС депутата Делян Пеевски издания, които са известни проправителствената си линия излязоха със заглавия „ЕК позволи руски газ за България“.

Тезата им беше базирана отговор от Европейската комисия на писмо от българското Министерство на енергетиката, касаещо газовите енергийни проекти.

Какво е попитала България?

Министерството на енергетиката не е разпространявало писмото до европейския комисар Мигел Канате и неговият текст не е ясен. Но съдържанието на писмото в значителна степен беше осветлено от премиера Бойко Борисов на годишната му среща с българските посланици от 19 юли тази година.

„Казах им (на Европейската комисия – бел.ред.), че аз ще си подпиша в лицето на Министерството на енергетиката пътната карта (с „Газпром“ – бел.ред.) за 15.7 млрд. куб. метра газ да влизат по „Турски поток“ в България.

Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси  кое е по-добре и кое е по-зле.“

Какво отговаря Европейската комисия?

В писмото отговор на комисар Мигел Канате ЕК най-общо казва, че потвърждава оценката си за балканския газов хъб „Балкан“ като възможност за диверсификация на газовите доставки в региона, като възможност в България да се създаде среда за търговия с газ, включително и с доставки от Русия. Всичко това обаче при стриктно спазване на европейските правила. На няколко пъти еврокомисар Канате реферира към вече състояли се разговори и срещи, включително и към такава  с директора „Вътрешен енергиен пазар“ Клаус-Дитер Бортхард.

За последно темата за българско отклонение на „Турски поток“ беше анонсирана от  турският вестник „Хабертюрк“. Според публикацията на проправителственото издание ръбата ще влиза в България и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия.

Тогава от Брюксел премиерът Борисов коментира, цитиран от Клуб Z новината така:

„Август ходихме на инспекция за газопровода от България до Турция. Кое ви учудва? Защо строим този интерконектор, защо мислите се готвим за този момент?”

„В момента газът за Турция минава през България. Когато мине „Турски поток“, този газ, който минава в момента през България, ще спре. За да не ни останат празни тръбите, ние се договорихме на 1 юли 2018 г. да е готов интерколекотрът ни с Турция. „, разясни премиерът.

„Едната тръба от „Турски поток“ си отива в Истанбул, а другата ще дойде в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и колегата Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на „Турски поток“. В термина, който сме приели, става въпрос не за транзит, а за търговия. Ние по нашите газови магистрали ще транспортираме. Газовият хъб се казва „Балкан“, а аз добавям към него и Европейски“, каза още Борисов по темата „Турски поток“.

На заключителната пресконференция при откриването на председателството на ЕС от България председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер показа карта на газови хъб „Балкан“ с думите: „За вас имаме карта на българския газов хъб“.

 

Категории Пари, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *