Как Малта загуби правителството си по време на своето председателство на ЕС

Как Малта загуби правителството си по време на своето председателство на ЕС

Януари 2017 г. Ла Валета. Председателят на Съвета на Европа Доналд Туск държи пламенна реч, а председателят на Европейска комисия прегръща приятелски премиерa на Малта Джоузеф Мускат.

Малта поема председателството на Съвета на Европа за шест месеца. Страната се намира в забележителен икономически подем, брутният вътрешен продукт расте с близо 5% и рекордно ниска безработица.

Сигурно вече сте объркани дали това не е някаква дежавю. В последните два дни историята се повтаря и в България.

У нас заветното Председателство е гарнирано и с неспирното повтаряне  на мантрата как трябва да има стабилност, политиците не бива да спорят, опозицията да си трае, а всеки, който протестира иска да изложи страната пред чужденците.

Стигна се дори до заклинания как ако в страната председател, демек България, се стигне до някаква политическа криза това ще е пагубно за цяла Европа. Защото Брекзит, мигрантските квоти, Турция и т.н. чакат решения.

Темата Брекзит е особено проблемна и по време на малтийското председателство тъй като това е първия ротационен период, в който започва същинската част на подготовката за разделянето на Великобритания и ЕС.

Но какво става с политическата стабилност?

През май 2017 г. министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат свика извънредни избори, година преди мандата му да приключи. Решението на Мускат да се оттегли от поста идва на фона на протести в Малта срещу корупцията. Но не само.

Мускат е изправен пред огромен натиск от Брюксел, където евродепутатите открито призовават за оттеглянето му.

Причината?

Името на съпругата на Мускат Мишел се появява в Панамските досиета като титуляр на сметка на офшорна компания, в която е имало предполагаеми плащания от президента на дъщерята на Азербайджан за над 1 млн. долара.

Преди това Малта се озова в центъра на друг скандал, свързан със схема за купуване на паспорти от богати чужденци, главно руснаци, срещу инвестиции от поне 1 млн. евро.

Председателството на ЕС от Малта е буквално разтърсено от твърдения за изпиране на пари. Основните обвинение са, че страната председателстваща ЕС не е направила нищо, за да разруши репутацията си като убежище за черни пари.

Скандалът с офшорната фирма на съпругата на Мускат избухва, когато блогърът Дафне Каруна Галисия публикува свой текст, базиран на документите от Panama Papers.

През октомври тази година Дафне Каруна беше взривена в колата си, а убиецът й все още не разкрит.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *