Юнкер: България не е готова за Еврозоната

Юнкер: България не е готова за Еврозоната

България е постигнала напредък в усилията си да приближи икономиката си до тези на страните от Еврозоната, но направеното не е достатъчно и все още ѝ предстои работа Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, цитиран от Reuters след заседание на еврокомисарите с българските министри в Националния дворец на културата, ден след откриването на председателството на ЕС от България.

Юнкер похвали успехите на България в областта на публичните финанси, но добави, че всички членки на Евросъюза трябва първо да покрият критериите, ако искат да приемат еврото. „Не съм казвал, че България автоматично ще е следващият член на Еврозоната, но тя се движи в правилната посока,“ каза Юнкер. Сред причините той изтъкна, че „безработицата спад, бюджетната ситуация е силна, така че ако говорим за истинска конвергенция, България е постигнала напредък.“

„Това още далеч не е достатъчно и нашите български приятели го знаят“ добави Юнкер.

Коментарите на Юнкер следват изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който вчера обяви, че България иска още това лято да подаде документи, за да стане част от т. нар. механизъм ERM-2, който да подготви страната за членство в Еврозоната.

Престоят на страна кандидат в ERM-2 е поне 2 години, а Горанов казва, че България не бърза и може да остане в механизма като наблюдател на част от институциите на Еврозоната. Готови сме да чакаме, докато сме напълно готови – колкото години се налага“.

Снимки: Сергей Антонов

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Юнкер: България не е готова за Еврозоната”

  1. Най после някой да каже истината на нашите политици които не престават с телешки възторг да плещят врели некипели! Ако сега влезем в еврозоната Бог да ни е на помощ! Ето какви ще са само някой от ефектите: Всяко нещо което е струвало 1.5 1.6 до 2лв. веднага ще стане 1евро.
    което ще покачи инфлацията от 14% до 30%. Заплатите и пенсиите няма да се увеличат под предлог стабилност – което ще потопи още повече номиналната покупателна стойност. Ще трябва да даваме пари на страни като Гърция които са много по богати от нас. Само да напомня че във „фалиралата“ Гърция пенсиоиерите получиха по 800 осемстотин евро коледен бонус„
    В „стабилната“ България получиха по 20 двадесет евро и то не всички. Така че вместо да се пъчат и пуйчат по телевизиите наште политици да си посипят главите с пепел!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *