LEGO става на 60 години

LEGO става на 60 години

Легендарните детски конструктури LEGO навършват 60 години през 2018 г. Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на „Лего“ се използват за създаването на сгради, коли, самолети и цели въображаеми светове в детските стаи по целия свят. Датската компания има в асортименста си е цели поредици конструктори, посветени на „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“ и „Хари Потър“, пише БТА.

Всичко започна преди около 60 години на 28 януари 1958 година. Някогашният управляващ директор на LEGO Годфред Кирк Кристиансен внася патент за малко пластмасово кубче с два реда с по четири пъпчици отгоре и три тръбички отвътре и така се ражда емблематичната тухличка LEGO. С навършването на 60-годишния юбилей датската компания ще загуби защита на патента си, а имитатори отдавна се опитват да настигнат и надминат успеха й.

В наши дни всяка компания може да копира тухличките на LEGO и доста го правят. „Слубан“, компанията чиято европейска централа се намира в Холандия, но произвежда конструкторите си в Китай, прави продукти, които могат да се свързват с тухличките на LEGO, но са доста по-евтини.

Подобни стратегии имат и други фирми като „Лепин“ и „Леле“. Те дори предлагат разработените вече теми от LEGO. Разликата е, че те не се отказват от войници и танкове, които са табу за датчаните поради етични съображения.

 

LEGO не може да направи нищо срещу копията, каза датският адвокат, специалист по патентите, Торбьорн Сванстрьом. „Тухличката изглежда по начина, по който изглежда, тъй като има функция,“ допълни той.

От години LEGO съди имитаторите си, често напразно, а Сванстрьом казва, че тухличките на „Лего“ вече не могат да бъдат защитени. „Всички ние знаем: никой от нас не харесва конкуренцията. Чудесно е да имаш монопол“, допълва Сванстрьом.

Имтациите навлизат на основните пазари на LEGO. Първо конкурентните продукти се продаваха само в Азия, след това в Гърция и Турция. „Сега идват в Северна Европа“, каза Сванстрьом. Дори в родината на LEGO Дания голяма търговска верига за играчки неотдавна предложи „клонинги“ на LEGO малко преди Коледа.

В Германия LEGO продължава да бъде безспорен пазарен лидер. Според германската асоциация за търговия на играчки (BVS) датската компания е производителят с най-голям оборот на германския пазар на играчки – доста по-напред от Ravensburger, Playmobil и Simba.

През първата половина на 2017 г. продажбите и печалбата на LEGO намаляха с 3 до 5% спрямо същия период предходната година. Дори 2016 г. бе пълна с предизвикателства, особено на важните пазари Европа и САЩ, където продажбите намаляват.

 

Неотдавна LEGO обяви, че ще съкрати 1400 служители по света, което е около 8% от персонала на компанията. Въпреки заплахата от нарастваща конкуренция датската компания, както изглежда, се опитва да остане спокойна.

„Честната конкуренция е в наш интерес,“ каза говорителят на компанията Роар Рюде Трангбек. LEGO видя как се променя пазарът на играчките и сега инвестира в онлайн платформа, където децата могат да свалят проекти за строителство и да споделят снимки на техните модели. Смисълът е да се придаде на продукта „дигитален пласт“.

Искаме да сме част от всичко, с което децата прекарват време, казва Трангбек. „Всичко е съсредоточено върху тухличката на LEGO“, допълва той.

 

Категории Акцент-2, Компании, ЦивилизацияЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *