Столичният общински съвет очаквано одобри продажбата на Общиснка банка на неизвестен кандидат

Столичният общински съвет очаквано одобри продажбата на Общиснка банка на неизвестен кандидат

Съвсем очаквано Столичният общински съвет (СОС) одобри днес доклада за приватизация на „Общинска банка“. Това се случи на последното заседание на СОС за годината.

От 54 гласували съветници 45 подкрепиха решението да бъде одобрена офертата за приватизация на 67,7% от акциите на трезора. „Против“ бяха само 9 съветника от БСП и „Сердика“, а нито един не се въздържа. Представителите на ДСБ пък въобще не участваха в гласуването, макар че бяха на заседанието.

Единственият кандидат, който достигна до етапа на подаване на оферта е регистрираното в Литхенщайн дружесво „Новито Опортюнитис“. То то своя страна е  е 100% собственост на CAIAC Fund Management, което също регистриран в Лихтенщайн. CAIAC Fund Management е финансова компания, която управлява няколко фонда. Но и предлага попечителски услуги. Или с други думи подадената оферта от „Новито Опортюнитис“ може да е от името на неизвестен клиент.

Достигането на само един кандидат до обвързваща ценова оферта пък намали значително шансовете за конкуренция и постигане на по-висока цена. Столичната община определи минимална цена от 46.2 млн. лв., а подадената оферта беше с 350 000 лв. над заложеното в приватизационната документация.

За да се стигне до допускане на неизвестния собственик в Общинска банка е необходимо сделката да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и от Българската народна банка. КЗК вече одобри сделката като успя да проучи целия случай и да се произнесе по него за 8 дни.

Таката бързина в производствата си КЗК е успявала да постигне са по няколко случая като общото между тях е, че със всичките са били намесени интерсите на ДПС депутата Делян Пеевски. Пример за такъв случай е одобрението за няколко дни на сделката от февруари 2014 г., при която две лихтенщайснки фондации получиха косвен контрол над „Булгартабак“.

Процедурата за приватизация на „Общинска банка“ започна през лятото, когато общинският съветник от листата на Реформаторския блок Трайчо Трайков внесе доклад за старт на продажба. Аргументите му бяха свързани с „подходящата икономическа среда“ и това, че няма причина общината да притежава своя банка, припомня Клуб Z. Столичният общински съвет я прие и Столичната агенция за приватизация и инвестиции се зае с процедурата.

Категории ФинансиЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *