Редовите полицаи вече ще могат да ходят с автомати

Редовите полицаи вече ще могат да ходят с автомати

Редовите полицаи да могат да носят дългоцевно оръжие, предвижда проект на Инструкция за условията и реда за носене на служебно оръжие от служителите на МВР. Тя е публикувана за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg. Вносител на предложението е Министерството на вътрешните работи (МВР).

В момента пушки, автомати и снайпери използват само командоси от спецотряда за борба с тероризма и звената за задържане при националната полиция, ГДБОП и СДВР. Останалите полицаи са въоръжени с пистолети и револвери.

Според мотивите към предлаганата промяна, целта на промяната е редовите полицаи да използват дългоцевно оръжие при рискови акции спрямо извършителите на тежки престъпления. Оръжието трябва да се носи без патрон в цевта, пише в проекта на инструкция. МВР шефове ще определят кога да се използват пушки и за какъв период.

От мотивите на МВР не се разбира какво налага тази промяна и кога точно ще се прилага възможността полицаите да ходят с пушки и автомати и то без патрони в цевта. Нито при какви условия по какви правила полицейските шефове ще определят кога е необходимо да се носят дългоцевни оръжия.

Категории Акцент-2Етикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *