Прокуратурата ще пита Интерпол кой е писал доклада за „Булгартабак“

Прокуратурата ще пита Интерпол кой е писал доклада за „Булгартабак“

Прокуратурата започва проверка по доклада на турските служби, в който „Булгартабак“ е посочена като компания, които е източник на контрабанда.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в МВР. Той уточни, че от Интерпол през МВР щели да бъдат изисквани допълнителни данни защото полученото в държавното обвинение нямало автор. Цацаров не се съмнявал, че става въпрос за доклада на турските служби, но все пак трябвало да се мине по официалния ред.

Главният прокурор обясни, че докладът му е изпратен от вътрешния министър Валентин Радев заедно с писма, които определят степента на конфиденциалността при работа с него.

„На проверка ще бъдат подложени всички факти, които са изложени в доклада. Това означава, че от всички компетентни правоохранителни български служби и такива, които са свързани с националната сигурност ще бъдат изискани абсолютно всички данни, с които разполагат – ако разполагат с такива, за контрабанда на тютюневи изделия. Включително и по отношение на „Булгартабак“. Такива данни ще бъдат изисквани и от агенция „Митници“, коментира Цацаров, цитиран от „Дневник“. По думите му ще трябва да се сравни целия износ на тютюневи изделия, който е осъществен от страната, с производството на самата фирма.

Цацаров изрази предположение, че наблюдаващият прокурор ще изиска данни и от Интерпол, за да се установи кой е авторът на този доклад. Да се установи какъв е поводът за съставянето му и за какви цели е ползвана информацията в него.

 

Той обясни, че „всичко, което е стигнало до прокуратурата представлява страници“, които нямат заглавие, официален автор, нямат дори и обозначение на службата, която е създала доклада. „Всички тези данни ще трябва да бъдат изискани чрез МВР директно от Интерпол, за да се разбере действително не само авторството на доклада – естествено никой не се съмнява, че той е създаден от турските служби, но по отношение на това с каква цел – информационна, аналитична, както и данните, които са представени в него и т.нат“, заяви още главният прокурор.

 

Миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев заяви, че се е запознал с доклада, за който първоначално твърдеше, че не съдържа твърдение, свързано с „Булгартабак“, и обяви, че ще питат компанията за констатациите на турските служби.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *