Поръчката от 820 млн. лв. за нови бойни кораби потъна

Поръчката от 820 млн. лв. за нови бойни кораби потъна

Единствената фирма, която се яви в конкурса за построяване на два многофункционално патрулни кораба за нуждите на армията е депозирала писмо в Министерството на отбраната, с което се отказва от преговори за подписване на договор. Това съобщи днес министърът на отбраната Красимир Карачанов. Варненската “ МТГ Делфин“ беше одобрена през ноември от междуведомствена работна група, в която влизаха представители на министерствата на отбраната, икономиката и финансите.

Отказът идва в деня, в който правителството щеше да гласува да се сключи договор за изпълението на поръчката. За целите на проекта предишният парламент отпусна до 820 млн. лв., които целево трябва да бъдат похарчени в рамките на 5 години.

Въпреки огромния размер на сумата проектът за модернизация на флота можеше да не минава за повторно разглеждане в парламента. За разлика от процедурата по придобиването на новите бойни самолети тук не става дума за междуправителствено споразумение, което се нуждае от ратифициране.

Така военното министерство можеше да се възползва от факта, че проектът за инвестиционен разход за флота е одобрен от миналото народно събрание, а парите са заделени от финансовото министерство в настоящия бюджет.

Историята с военните кораби е доста интересна, най-вече с липсата на публичност около нея. Почти веднага след одобрението на проекта от предишното Народно събрание той замря. Или поне такъв вид даваше.  И така в края на миналия месец се оказа, когато се оказа, че поръчката си се придвижва, а всичко около е с гриф за секретност, включително и… имената на осемте фирми, които са били поканени. Сред тях е имало седем чужди корабостраоителници и българската „МТГ Делфин“.

Всичките чуждестранни корабостроителници са имали около месец да се запознаят с документацията, която е била над 400 страници и е била само на български.

Това в значителна степен е затруднило участието им и в крайна сметка оферта е била подадена единствено от българската компания.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза пред министрите днес, че за тази година ще бъдат съкратени разходите и по друг армейски проект – ремонта и поддръжката на 15-те самолета Миг-29, с който България разполага. Причината е обжалване на поръчката от украинска фирма.

„Става дума за 82 млн. лв. 19 бяха гласувани на миналото заседание, за което благодаря на Министерски съвет, за днес бяха предвидени още 22 млн. лв., които отпадат. Така че сумата, която може да бъде изразходена, като броим тези 19, е 50 млн. лв., които ще пусна на съгласуване с подпис за постановление на Министерски съвет“, коментира министърът.

Категории Икономика, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *