Случаят Улюкаев. Корупция или разчистване на сметки

Случаят Улюкаев. Корупция или разчистване на сметки

Московски съд осъди бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев на осем години строг тъмничен затвор. Улюкаев също е осъден на глоба от 130.4 млн. рубли. Освен това той е лишен от правото да заема държавна длъжност осем години след освобождаването си. При обявяването на присъдата Улюкаев  е с белезници и в клетка, както подобава на тежките криминални случаи.

Руското икономическо издание РБК описва следващите няколко минути след прочитането на присъдата.

В коридора на въпроса на журналистите дали той счита присъдата за честна, Улюкаев казва: „Разбира се, че не“. На коментар, че осем години е минималният срок, който е възможен по силата на този член от закона, по който му е повдигнато обвинение от прокуратурата, бившият министър каза: „Като минимум? – Вдига ръце с белезници и добавя: – Добре, поздравявам ви“.

Имуществото на Улюкаев в момента е блокирано. Съдът е запорирал 15 недвижими имота и най-малко 564 милиона рубли. Глобата, която е наложена на Улюкаевq ще бъде покрита с тези активи. Пред РБК управляващият партньор на „Бизнес фарватер“ Роман Терекин обяснява, че ако запорираните активи на Улюкаев  са били за по-ниска сума, то съдът е щял да има претенции и към негови роднини. „Например [полковник] Захарченко се опитваше да намери пари не само от свои сметки, но и от приятелите си „, казва Терехин.

„Възможно е при обжалване на присъдата тя да бъде заменена – и това се случва, но прогнозите за това дело са, че обжалването е безсмислено“, каза в разговор с РБК адвокат Вадим Клювгант. „Смятам, че е трудно да се обясни логиката на съда. По-специално, въпросът с главния свидетел, който се е представил за жертва, но в съда така и не се яви. Съдебни дела от такъв мащаб са редки, а такива космически санкции не се произнасят често.“

Прокуратурата успя да докаже вината на Улюкаев в приемането на подкуп от 2 млн. долара от ръководителя на „Роснефт“ Игор Сечин. По-рано прокурорът Борис Нерознин поиска присъда от десет години затвор със строг режим и максималната възможна глоба по закона – 500 милиона рубли.

Преди обявяването на присъдата съдията заяви, че признаците на подбуждане или „някакви провокативни действия“ в поведението на Сечин и оперативните лица „не се виждат“. Обявяването на присъдата отне повече от два часа.

Съдът не се съгласи с аргументите на защитата за „изкуствено създаване от офицерите от ФСБ на картина на престъпление“, както и че при вземането на чантата с парите Улюкаев не е знаел какво прави. Съдът също така не намери доказателства за провокация в действията на Сечин.

Основният свидетел в процеса беше Сечин, но той не се появи в процеса, въпреки че беше призован неколкократно. Съдът не пожела да разкрие неговите писмени показания. Като основа на обвинението стояха показанията на генерала от руските контраразузнавателни служби ФСБ Олег Феоктистов. Той ръководи операцията по арестуването на Улюкаев в офиса на „Роснефт“ 14 ноември 2016 г., когато излиза със сак с надпис „министър“.

Улюкаев беше заловен на местопрестъплението, където е получил подкуп от 2 млн. долара за положителната оценка, която позволи на „Роснефт“ да купи 50% от „Башнефт“. Един ден след арестуването му президентът Владимир Путин уволни Улюкаев поради липса на доверие.

Фактът, че лично изпълнителният директор Игор Сечин е предал парите на Улюкаев, стана известен само в съда, когато прокурорът прочете обвинителния акт. Според прокуратурата Улюкаев е поискал парите от шефа на „Роснефт“ по време на срещата на върха на БРИКС в индийския град Гоа.

Изкупуването на акцитe на Башнефт започна през февруари 2016 г. Посредник по сделката е инвестиционното звено на руската банка ВТБ – VTB Capital. Преди началото на процедурата зам.-министърът в Министерство за икономическо развитие разпоредил да се изготви доклад с различните сценарии за сделката. Когато проектодокументът е бил предаден за подпис на Улюкаев, той „изтри няколко параграфа от него“, каза пред съда свидетелят на прокуратурата и служител на Министерството на икономическото развитие Оксана Тарасенко.

Показанията на свидетелите очевидно са достатъчни за съда за да се произнесе с присъда. Но делото не дава отговор на въпроса дали случаят Улюкаев е изолиран случай на корупция по високите етажи на властта в Русия. Или е обикновен начин за разчистване на сметки между воюващи за приближеност до президента Путин кръгове.

Снимки: РБК

 

Категории Анализ, ПланетаЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *