Градският съд гледа делото за „Царските конюшни”

Градският съд гледа делото за „Царските конюшни”

Подсъдими по това дело са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София, и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител

 

Софийски градски съд ще гледа делото за „Царските конюшни” на 13 декември, предаде БГНЕС. Подсъдими по това дело са двама – Веселин Пенев, бивш областен управител на София, и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.

Т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина в центъра на София, които се намират на 100 метра от Паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка за т.нар. царски конюшни. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава.

Сагата с продажбата на т.нар „царски конюшни”, заради която областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка, всъщност е започнала преди цели 13 години.

„През 2003 г. се случва нещо дълбоко крито – 5 дка от общо 7 дка са продадени от тогавашния областен управител Росен Владимиров от ДПС по схема дълг срещу собственост на варненска фирма”, разказа министър Лиляна Павлова през септември миналата година. Това обаче е само началото.

През 2005 г., в началото на мандата на Тройната коалиция, парцелът изведнъж отново се оказва държавен и с него друга фирма прави заменка за имот на столичния булевард ”Драган Цанков”. Година по-късно собственикът от 2003 г. ипотекира всичките 7 дка (в това число – и тези, които са собственост на държавата) за почти 60 млн. лв., за да получи 30 млн. като кредит.

Междувременно съсобствениците също правят сделки със своите дялове.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *