Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия

Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия

Руският президент заяви, че ако терористите „надигнат глава“, ще отвърне с невиждани удари

 

 

Президентът Владимир Путин посети днес авиобазата „Хмеймим“ в Сирия и нареди на Министерството на отбраната да започне извеждане на руската групировка от Сирия, съобщи ТАСС.

„Нареждам на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб да пристъпят към извеждане на руската групировка войски към пунктовете на постоянната им дислокация“, заяви руският държавен глава на среща с военнослужещи.

Путин подчерта, че руските въоръжени сили заедно със сирийската армия са разгромили най-боеспособната групировка на международните терористи в Сирия.

„За малко повече от две години въоръжените сили на Русия заедно със сирийската армия разгромиха най-боеспособната групировка на международните терористи. Във връзка с това взех решение значителна част от руския военен контингент, намиращ се в Сирийската арабска република, да се върне у дома в Русия“, заяви той в качеството си на върховен главнокомандващ.

Обръщайки се към военнослужащите, той каза: „Връщате се с победа по родните мест, при своите близки, родители, жени, деца и приятели. Родината ви очаква, приятели. На добър път. Благодаря ви за службата“.

Президентът добави, че Русия ще нанесе още по-силен удар по терористите, ако се опитат отново да нарушат мира в Сирия. „Ако терористите отново надигнат глава, ще нанесем по тях такива удари, каквито не са виждали досега“, заяви той.

Путин се срещна на военното летище със сирийския президент Башар Асад, който изрази „огромна благодарност“ към руските военни пилоти, а Путин му пожела весело посрещане на Новата година. Руският президент обеща да помогне заедно с Турция и Иран за възстановяването на мирния живот в Сирия.

Засилва се спорът между Русия и Запада кой е освободил Сирия от терористите. Преди три дни френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан заяви, че Русия си е присвоила победата над „Ислямска държава“ в Сирия. Той каза пред местни медии, че терористите са били изтласкани от териториите си в страната от международната коалиция, а руските военни са се притекли на помощ на сирийския президент Башар Асад и в крайна сметка са постигнали освобождението на град Деир-ез Зор „с определено закъснение“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира днес темата в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“:„Западните партньори през последните няколко дни правят изявления, че не Русия, а те, коалицията е удържала победата над „Ислямска държава“ в Сирия. Господа, престанете. Вашите постижения са в Ирак, Либия и Афганистан. Гордейте се с тях“.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *