Никой не иска да кредитира БТК

Никой не иска да кредитира БТК

Привличането на синдикиран заем, с който да бъде рефинансирана емисията облигации на Българската телекомуникационна компания (БТК), е пред провал.

Събитието беше планирано за последното тримесечие на текущата година, от което остават броени дни. Повече от ясно е, че привличането на средства няма да се случи по план. Според информация на „Трансмедия“ обаче най-вероятно до отпускането на синдикирания заем изобщо няма да се стигне.

БТК нае Ситибанк през лятото да проведе процедура по организиране на заем, с който телекомът да изплати задълженията си по емисията бондове за 400 млн. евро, която падежира догодина. Книжата са листвани на борсата в Ирландия и създават доста „грижи“ на новите собственици на БТК – руската банка ВТБ, българските й представители братята Милен и Георги Велчеви и бившия неформален съветник на Симеон Сакскобургготски Спас Русев.

Създават грижи, защото на БТК се налага редовно да се отчита пред ирландската борса, но не само. В облигационната емисия има поредица от ограничения, някои от които оперативното ръководство на БТК смело заобиколи или дори премина покрай много рискови финансови операции, свързани с легитимирането на промяната в структурата на собствеността на телекома.

Според информация на „Трансмедия“ в препъникамък за реализацията на синдикирания заем се е оказало искането на руската банка ВТБ заемът от 240 млн. евро, който тя отпусна през август 2016 г. на актуалния консорциум от собственици, също да бъде рефинансиран.

Така общата сума достига 640 млн. евро. (БТК има изкупени известен обем свои облигации, но те не оказват сериозно влияние на операцията)

Макар и да звучи сериозно, тази сума не е толкова голяма. Според информация на „Трансмедия“ част от кредиторите, които първоначално са имали интерес към офертата на Ситибанк, са отказали да участват в процедура, която ще рефинансира задължение към ВТБ.

Ситибанк пък категорично не иска да влиза самостоятелно в подобна рискова експозиция. Така цялата операция е пред провал.

Това може да създаде сериозни проблеми от финансово естество пред БТК. Бондът падежира през ноември 2018 г. и до тогава има цяла година. Ако БТК обаче не успее да го рефинансира, телекомът ще бъде изправен пред голям стрес. Компанията почти загуби своя кеш, след като наскоро стана съсобственик в своята компания – майка в безсмислена от финансова и икономическа гледна точка сделка.

Чрез нея обаче първото по веригата на собственост дружества в Люксембург InterV Investment се сдоби с кеш. Със завидна щедрост БТК плати 30 млн. евро на InterV Investment, за да придобие миноритарен дял в българското „Вива телеком България“.

С придобитите средства люксембургското дружество можеше да разпредели към собствениците си пари, с които да започнат изплащането на заема от 240 млн. евро към ВТБ.

Този кредит беше отпуснат на люксембургската Viva telecom, в което е съсредоточена актуалната собственост в БТК. Viva telecom е сочено като контролирано от Спас Русев. В компанията той притежава 46%, руската ВТБ има 20% минус 1 акция и българските представители на ВТБ – братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев има общо 19%, остатъкът 15% плюс 1 акция е за бившите кредитори на телекома.

Viva telecom спечели на цена от 330 млн. евро мистериозен търг през ноември 2015 г., когато ВТБ продаде вземането си от 150 млн. евро, обезпечението по което са дяловете от InterV Investment. Люксембургското дружество е собственик на „Вива телеком България“ и първо по веригата компании в Люксембург. Заемът от 150 млн. евро беше отпуснат от ВТБ за финансиране на част от сделката по предишната смяна на собственост в БТК, когато телекомът беше придобит от Цветан Василев. След фалита на КТБ през 2014 г. този дълг стана необслужван и ВТБ реши да реализира набързо обезпечението.

Още преди организирането на мнимия търг всички очаквания бяха той да бъде спечелен именно от Спас Русев. Един от малкото стратегически кандидати за покупката на InterV Investment – американският милиардер Марк Шнайдер изрично определи процедурата като нагласена за един конкретен купувач. Резултати от търга никога не бяха обявявани публично.

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *