Христо Иванов предлага обществена анкетна комисия „Контрабандтабак“

Христо Иванов предлага обществена анкетна комисия „Контрабандтабак“

Партия „Да, България“ отправя покана към демократичната общност, за да съставят заедно анкетна комисия „Контрабандтабак“. Това стана ясно от публикация на лидера на партията Христо Иванов в личния му профил във Фейсбук.

„Комисията ще покани всички, които разполагат с информация за задкулисието около „Булгартабак“, да я предоставят. Ще стъпим на журналистическите разследвания на „Бивол“, „Капитал“, „Трансмедия“ и пр., ще проведем публични изслушвания и ще съберем още документи. На тази основа, комисията ще изготви доклад, който обобщава събрания материал и ще го предоставим на компетентните институции у нас и в другите заинтересовани държави“, коментира Иванов.

Той припомня, че преди една седмица от Да, България са призовали политическите сили в парламента да направят анкетна комисия по повод поредния доклад на турските служби, който говори за контрабанда на цигари с източник „Булгартабак“.

„Поискахме народното събрание да разследва твърденията за престъпна приватизация, скрита собственост и контрабанда около „Булгартабак“, както и да изясни кой държи политически и прокурорски чадър над казуса. Призовахме и президента Радев да свика КСНС по темата.

Нито парламентарните партии, нито държавният глава ни отговориха по какъвто и да било начин. Очевидно, ги е страх от тази тема. Единственото, което видяхме, са нови доказателства за институционалната невменяемост на МВР и Прокуратурата, които още търсят текста на турския доклад и къде в него се споменава „Булгартабак“, пише Христо Иванов.

По думите му след едноседмична пропагандна канонада, вчера Пеевски е изкарал на улиците на София стотици свои служители и се опитал да се скрие зад гърбовете им.

„Освен че се опита да прехвърли на тях отговорността за контрабандата, Пееевски очевидно иска да демонстрира мощ пред изплашените си партньори от българския политически картел.

По повод на тези събития, вчера БНТ първо ме поканиха в сутрешния си блок, а после отложиха участието ми за неопределено бъдеще. Неочаквано изникнало нещо по-спешно за отразяване. И ако някой има съмнение за какво става дума, да добавя, че вчера имахме сходни ситуации с още две телевизии”, твърди Иванов.

 

По думите му точно този похлупак от мълчание и страх позволява на цялата схема около „Булгартабак“ да съществува с години.

„Искаме институциите да си свършат работата. Да пречупят гръбнака на мафията, която държи толкова много хора в страх и подчинение – от тютюневите работници, до софийски журналисти, от редовия полицай, до висши магистрати и държавни служители.

Искаме вместо наглия пропаганден балон за преразглеждане на приватизацията, да има реално правосъдие поне за продажбата и ликвидирането на „Булгартабак“. Вместо евтиния политически театър с борбата срещу корупцията, искаме най-сетне някой да разследва реално дългогодишните твърдения за контрабанда и захранване с мръсни пари на престъпни организации у нас и в Близкия изток.

Искаме Пеевски и подобните му да не могат да прехвърлят петното на своите престъпления върху невинни хора, както видяхме да се случва това вчера в центъра на София“, завършва Иванов.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *