Край на приватизацията ли? МС одобри продажбата на гара „Пионер“

Край на приватизацията ли? МС одобри продажбата на гара „Пионер“

Бившата гара „Пионер“ ще бъде продадена. Това става ясно от решенията на заседанието на Министерски съвет. Правителството даде съгласието си Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да продаде чрез търг с тайно наддаване недвижим имот в столичния район „Изгрев“. Теренът с площ 20 дка е част от бившата гара „Пионер“ и не се ползва от НКЖИ. „Правителственото решение ще позволи извършването на разпоредителна сделка, която да донесе допълнителни приходи за компанията“, се казва в съобщението на Министерски съвет.

Това не е първи опит апетния терен в София да бъде продаден. Предишният опит за приватизация на бившата гара „Пионер“ беше направен от правителството на Пламен Орешарски през юли 2014 г.

Заради стойността на имота тогава беше решено продажбата да се извърши през Министерството на транспорта, а не чрез Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Предложението за продажбата тогава беше внесено за обсъждане от министъра на транспорта Данаил Папазов. Той уточнява, че оценката на имота е над 500 хил. лева, което означава, че трябва да бъде организиран търг от транспортния министър.

По това време обаче правителството на Орешарски е вече в оставка. По повод на предложението премиерът отбелязва, че неговото правителство няма да финализира процедурата до края на мандата и предупреждава „да не излязат интерпретации след това, че набързо сме приели“.

Първият опит за продажбата на гара „Пионер“ датира от 2007 г., по времето на Тройната коалиция.

Представеният през това лято нов подробен устройствен план на Борисовата градина предвижда на мястото на гара „Пионер“ да бъде изграден изцяло нов комплекс, който ще поеме и част от спортните съоръжения на Спортна София.

Сега този въпрос остава отворен тъй като собствеността ще премине в частни ръце.

Забележителното в днешното решение на МС е, че то идва на фона на заявеният по-рано отказ от приватизация. Министърът на икономиката Емил Караниколов дори обяви край на процеса на приватизация в България.

Категории Акцент-2, ИкономикаЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *