Какво поиска протестът на БТ? НИЩО

Какво поиска протестът на БТ? НИЩО

Близо 1000 служители на „Булгартабак холдинг“ излязоха на протест тази сутрин в София.  Те тръгнаха от района на националния стадион „Васил Левски“, където бяха стоварени от десетки автобуси и облечени с бели фланелки с надпис „Булгартабак“ преминаха по част от централните софийски улици.

Какво поискаха протестиращите? Директният отговор е НИЩО.

„Не сме контрабандисти, плащаме си данъците, от които идват парите и за пенсиите и за образованието“. Това беше основните послание на участниците в митинга. Повече надписи по плакатите пък свидетелстваха, че работниците на „Булгартабак холдинг“  вярват, че срещу тях има негативна медийна кампания, а „икономически кръгове“ искат да унищожат компанията.

Тезата на работниците беше изразена още вчера от ръководството на цигарената фабрика, което публикува писмо в редица контролирани или директно притежавани от ДПС депутата Делян Пеевски медии. Пеевски е и основният заподозрян като краен собственик на „Булгартабак холдинг“. И до ден днешен приватизираната през първото управление на Бойко Борисов компания има неясна собственост, която е скрита зад три нива офшорни компании от Лихтенщайн, Британските Вирджински острови и Дубай.

Цялата масовка днес идва след като преди седмица „Да, България“ поиска свикване на съвета за национална сигурност при президента и образуване на анкетна комисия във връзка с доклада на турските служби, в който се споменава, че „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция“.

От партията изпратиха отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, шефовете на парламентарни групи, Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите с копие до главния прокурор настоя държавата да отговори на въпроса част ли е „Булгартабак“ или негови подразделения от контрабанден канал и ощетява ли този канал финансовите интереси на България и на ЕС.

Снимки: Сергей Антонов

Категории АкцентЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *