„Да, България“ поиска анкетна комисия да провери „Булгартабак“ за контрабанда

„Да, България“ поиска анкетна комисия да провери „Булгартабак“ за контрабанда

Повод за искането е доклад на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата

 

Да, България!“ поиска парламентът да формира анкетна комисия и да провери дали „Булгартабак“ участва в контрабанден канал. Писмо, изпратено до президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и Европейската комисия, беше депозирано днес от лидера на партията Христо Иванов в парламента.

Повод за искането е доклад на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ) от който става известно, че „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на „Булгартабак“, като подобни констатации е имало и в предишни доклади на службата.

„Въпреки сериозността на тези данни и нееднократните ни искания, включително с отворено писмо до главния прокурор от 14 март т.г., нямаме информация за предприетото от българската прокуратура за разследващи действия по въпроса, който засяга българско търговско дружество и негови филиали извън страната“, казват от „Да, България“.

На въпроси на медиите дали прокуратурата ще се самосезира по доклада г-н Цацаров отговори: „За да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да стигне по възможните официални канали“, припомнят от „Да, България“.

Това е пореден случай, в който остро се повдигат съмнения за криминални дейности, свързани с „Булгартабак“, и за отказа на българската прокуратура да реагира адекватно. „Да, България!“ призовава и президента Радев да свика заседание на КСНС по темата“, пише още в писмото на партията.

На срещите през 2014 г. и 2015 г. в Република Турция предавани ли са на главния прокурор на Република България материали, свързани с последователните констатации на турските служби, че цигари с марки на „Булгартабак“ имат ключов дял на незаконния пазар в Турция, че тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации, както и че този канал се покровителства от български политици?

Касае ли тази контрабанда територията на Ирак и Сирия, включително области, които по това време са били под контрола на военни формирования на т.нар. Кюрдска работническа партия (ПКК) и „Ислямска държава“?

Извършвала ли е прокуратурата проверка по повод публични изказвания на бивш икономически министър, че при приватизацията на „Булгартабак“ е било купено мълчанието на системните политически партии с цел продажбата на „верния купувач“, за да продължи действието на подобни контрабандни канали?

От „Да, България!“ искат проверка на производството и всички търговски сделки на „Булгартабак“ и неговите дъщерни дружества, включително пълна и детайлна проверка на митническите процедури по износ и внос на продукцията; пълна и задълбочена проверка на паричните потоци на дружеството и неговите свързани лица, и на договорите за дистрибуция на цигари; проверка и искане за съдействие по линия на международната правна помощ за установяване на действителните крайни собственици на „Булгартабак“, както в момента, така и за всички промени извършени след приватизационната процедура на дружеството; проверка и искане за съдействие по линия на международната правна помощ за установяване на всички действителни крайни собственици на дистрибуторите на „Булгартабак“, както и на крайните бенефициенти на приходите от тях; проверка на всички проверки и сигнали, получени в прокуратурата и ДАНС за последните 10 години, и начина на тяхното провеждане; проверка на приватизационната процедура през 2011 година, начина на определяне на кандидатите и изчистване на съмненията за нарушения в самата процедура за приватизация и механизмите на нейното одобрение от български надзорни институции.

Тази сутрин активисти на „Да, България“ поставиха надпис пред офиса на „Булгартабак“ – CONTRABANTABAC corruption without frontiers.

Категории АкцентЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *