„Тренд“: Между 1000 и 2000 лева е добър доход според половината българи

„Тренд“: Между 1000 и 2000 лева е добър доход според половината българи

Изследването отчита ясна зависимост между възрастта и образованието на анкетираните

 

Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента. Това показва проучване на изследователски център „Тренд“.

54% не очакват това да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши. Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца. Необходимо е да направим уточнението, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.

98% от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и за безработните.

На декларативно ниво всеки пети българин твърди, че има спестени пари.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда. За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход е над 2500 лв.

Близо 60% от българите са щастливи. Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта. Най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи. Когато стане въпрос за удовлетвореност от живота, само 10% от всички българи казват, че са изцяло неудовлетворени от живота си.

Над една трета от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем, свързан с личната си сигурност, а 58% имат доверие на полицията при решаването на подобен тип проблеми.

 

Проучването е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 3 и 12 ноември 2017 г.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *