Пет партии поискаха публичност за анализа за „Белене“

Пет партии поискаха публичност за анализа за „Белене“

Пет извънпарламентарни партии поискаха от от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да публикува пълния анализ за прокета АЕЦ „Белене“. В свое отворено „Движение Да България“, ДСБ/“Нова република“, „Зелените“, БЗНС и ДЕОС поставят въпроса защо анализът, изготвен от учените на БАН за смисъла от АЕЦ „Белене“, не е публичен, при положение че е платен от данъкоплатците.

 

За доклада за АЕЦ „Белене“ са се поинтересували и от СДС. В съобщение до меди от партията отбелязват, че председателят Божидар Лукарски е изпратил писмо до председателя на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Петър Илиев, в което на основание чл.24 от Закона за достъп до обществена информация, е поискал да му се предостави копие от окончателния доклад.

 

Ето и пълния текст на писмото на петте извънпарламентарни партии.

 

На 30.01.2017 г. по Ваше искане БЕХ сключва договор с БАН за изготвяне на доклад за българската енергетика, в който основен фокус трябва да бъде АЕЦ „Белене“. От наше питане към Министерския съвет става ясно, че окончателният доклад трябва да бъде готов в края на март 2018 г.

 

Междувременно заедно с БАН организирахте публично обявяване на резултатите от анализа и бяха използвани думите „жизнеспособен проект“. В тази връзка искаме да Ви обърнем внимание на следното:

 

1/ Вие правихте ревизия на разходите по АЕЦ „Белене“ като директор на АДФИ и открихте съществени нарушения, включително, че е поръчвано оборудване без цялостен договор. Тогава настоявахте за прозрачност. Въпросният доклад на БАН е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава скрит за обществото.

 

2/ Ние, гражданите, плащаме за доклада на БАН през нашите данъци, но не можем да се запознаем с неговото съдържание.

 

3/ За да се организира представяне на резултати, каквото Вие направихте с БАН, следва анализът да е готов. Няма логика да правиш пресконференция и да представяш сценарии, без да си изготвил аналитичните материали. След като имате готовност да правите публични представяния, значи трябва да можете и да публикувате изготвените анализи.

 

4/ Между предоставените няколко страници писмено резюме и устните обяснения по време на общото Ви събитие с БАН правят впечатление съществени разминавания в изводите, които могат да бъдат направени. Това е допълнителна причина да изискваме докладите.

5/ Искаме да Ви припомним, че по много поводи обещавахте публичност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от БСП, която подписваше договори и създаде така наречения „голям шлем“, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество.

Обръщаме се към Вас с настояване за публичност на изготвените материали от БАН и всички междинни резултати. След като сте готови да обявите на публично събитие резултати от изследванията, значи те са вече налични. Обръщаме Ви внимание, че в отговор, който получихме от БЕХ на 18.10.2017 г., се казва, че вече са им предадени междинните резултати. В противен случай всички Ваши обещания за открито управление ще се окажат просто прах в очите на хората!

Категории Акцент, Икономика, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *