Иван Костов: Голям мит е, че приватизацията е престъпна

Иван Костов: Голям мит е, че приватизацията е престъпна

Това, че приватизацията е престъпна е умишлено вкаран в представите на българския народ мит. Резултатите от нея са положителни и това се доказва с числа. Аз съм горд с резултатите от приватизацията. Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за Би Ти Ви.

“Ако твърдим, че приватизацията е престъпна, къде са осъдените“, попита реторично бившият премиер. „Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000. Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията“, добави Костов.

Костов посочи името на бившия главен прокурор Никола Филчев като човек,а който е вкарала в представите на българския народ мита, че приватизацията е престъпна.

Според бившия премиер сега трябва да се направи окончателен баланс на Агенцията за приватизация, за да приключи обществото с темата.

По повод предложението на управляващите за промяна в Конституцията по повод приватизацията, Костов заяви: „Приравняването на приватизацията, за която няма нито една доказана престъпна дейност по време на нейното осъществяване, с престъпление срещу човечеството, нека си остане на съвестта на тези, които го предлагат“.

Според него това предложение се прави с цел и тя е „да бъде закрепена представата в българското общество, че е направено нещо лошо при смяната на структурата на икономиката на страната“.

„Този, който го прави, трябва да осъзнава, че приватизацията е единственият начин да се създаде пазарна икономика в България. Тоест сега тези, които се радват на европейските средства, на икономиката, която е пазарна, свободна, трябва да знаят, че са влезли в съдружество с „престъпници“, които са извършили „престъпна“ приватизация“, изтъкна той.

Според Костов идеята за ревизия на приватизацията е „посяване на ветрове вътре в България“. „Но който сее ветрове, ще жъне бури. Това не може да мине без последици, защото се атакува самата сърцевина на европейска България, нейната частна икономика, нейната пазарна икономика“, предупреди Костов.

„Аз нямам от какво да се страхувам“, отговори той на въпроса страхува ли се от предлаганите конституционни промени.

Според него България е най-бедната държава в Европа не заради приватизацията, а „защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.“, посочи той.

Костов определи като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана и която се повтаря до днес – 30 милиарда.

„Няма 30 милиарда“, каза Костов. „Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4.8 млрд“, заяви бившият премиер. Да се твърди, че тези милиарди са откраднати, е абсолютно неоснователно, подчерта още той. По думите му страната е спечелила, което показвало съпоставката на пасивите и активите.

Бившият премиер обясни, че 20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. „И ако се твърди, че е извършена престъпно, значи се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от държавата“, каза Костов. През 1997 г. се приватизираха предприятия, които са обявени за фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани, коментира бившият премиер.

Да се твърди, че нашата пазарна икономика е родена от престъпен сговор, е много опасно, обобщи той.

Категории Акцент, Мнения, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *