Масови обиски в Крим на татарски активисти

Масови обиски в Крим на татарски активисти

 

 

Ветеранът на кримско-татарското национално движение 82-годишната Веджие Кашка е починала днес в болницата. За това съобщава кореспондентът в Крим на „Новая газета“ и известен кримски адвокат.

Сутринта в дома на жената е направен обиск. Сътрудници на ФСБ и милицията провеждат мероприятието по дело за изнудване и според тях на нея й прилошало и е откарана в болница, където е починала. Причините за смъртта не се съобщават.

В няколко селища в Крим вървят обиски на кримско-татарски активисти. Те са заподозрени в рекетиране на турски граждани за пари. Според представители на кримско-татарския етнос историята е точно обратната – на починалата след обиска Веджие Кашка са отказали да върнат парите, дадени на заем на турски гражданин. Никакви заплахи и рекет не е имало от страна на 82-годишната жена.

70 000 от върналите се от депортация в Крим татари до днес живеят във временни бараки. Те често са обект на обстлеване с „коктейл Молотов“. След присъединяването на полуострова към Русия всички украински документи на практика не се признават никъде, въпреки че няма официално решение за това.

 

Кримска татарка с децата си    Снимка: Новая газета

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *