Чили избира президент между милиардер, журналист и феминистка

Чили избира президент между милиардер, журналист и феминистка

Според социолозите фаворит е 67-годишният Себастиан Пинера, наричан „чилийският Берлускони“

 

Днес 14.3 милиона избиратели на Чили ще трябва да изберат наследник на Мишел Бачелет – първата жена президент на страната. Кандидатите са 8, включително 67-годишният милиардер Себастиан Пинера, наричан „чилийският Берлускони“. Той е и фаворитът според социолозите. Те очакват Пинера да се върне на поста, който заемаше между 2010 и 2014 г. Допитване от края на октомври му отрежда 34,5%.

Чилийците днес също трябва да подновят голяма част от състава на парламента. Те ще изберат 155 депутати в долната Камара на депутатите и ще обновят половината от състава на горната камара – Сената. Допитванията показват, че десницата ще увеличи присъствието си в долната камара, но без да спечели абсолютно мнозинство, предаде Франс прес.

Пинера е представител на десницата и ако се върне на власт, това ще стане в момент, в който голяма част от региона също е управлявана от десницата – Аржентина от Маурисио Макри, Бразилия от Мишел Темер, Перу от Педро Пабло Кучински.

„Форбс“ оценява състоянието на Пинера на 2,7 милиарда долара. Той сам пилотира хеликоптера си, а в миналото е бил собственик на телевизия и на футболен клуб. През 2010 г. той става първият президент на Чили от дясната част на спектъра след края на управлението на Аугусто Пиночет. Критици на Пинейра казват, че той бърка управлението на страната с управление на фирма.

През 2010 г. той идва на власт с обещанието да управлява по различен начин. Неговите гафове му и чести грешки, когато говори за исторически факти, му навличат доста критики и подигравки. Въпреки това той приключва мандата си през 2014 г. с висок рейтинг от 50 процента. Тогава той не може да се кандидатира за нов мандат, защото чилийският закон забранява два последователни мандата и за президент отново бе избрана социалистката Мишел Бачелет.

През годините Пинера е бил депутат и сенатор. Мнозина го описват като студен и арогантен човек. Самият той признава в края на президентския си мандат преди четири години, че „изпитва ревност“ от харизмата на Бачелет.

Основните опоненти на Пинера в президентската битка са и двамата журналисти.

64-годишният Алехандро Гилиер е познат за чилийците като водещ на основната новинарска емисия. Той е нетипична фигура в политиката и споделя, че обича сиестата, добрата храна и дългите и спокойни разговори. Мнозина го упрекват, че не е демонстрирал достатъчно ентусиазъм по време на предизборната си кампания. Гилиер получи подкрепата на Бачелет, но той се самоопредели като независим и разчиташе на частни средства за кампанията си, набрани из цялата страна.

По ирония на съдбата Беатрис Санчес – жената, с която е споделял телевизионния екран през 2013 г. – сега е основният му ляв съперник за президентския пост. Тя е излъчена от голямата радикална коалиция „Широк фронт“, съставена от бивши лидери на студентските протести в Чили.

Четиридесет и шест годишната Санчес е открита феминистка, която подкрепя декриминализирането на абортите. В Чили абортите бяха забранени в продължение на 30 години, като съвсем наскоро бе допуснато изключение по медицински причини.

Вторият тур на изборите е насрочен за 17 декември.

 

 

Категории АкцентЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *