Депутатите от ГЕРБ: Да се разследва приватизацията, само не и „Булгартабак“

Депутатите от ГЕРБ: Да се разследва приватизацията, само не и „Булгартабак“

Депутатите от ГЕРБ буквално окупираха тази сутрин ефира на телевизиите в опит да обяснят внезапния порив за промени в Конституцията, с които да се премахне давността за разследване на приватизационни сделки.

Ако се приеме предложението на ГЕРБ да се промени Конституцията и падне давността за престъпления, свързани с приватизацията, при последвалите процеси няма да се иска разваляне на приватизационни сделки. Само ще се търсят наказания за виновните за неизгодните такива. Това обясни председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пред БНТ. Според него няма да има и нови процеси по отношение на сделки, за които съдът вече се е произнесъл.

Той поясни, че няма как да се развалят сделки, при положение, че в някои случаи предприятията вече ги няма, а в други те са препродадени.

„Промяната в Конституцията не дава основания за действия. Не се бъркаме в гражданския оборот“, коментира пред „Нова телевизия“ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя обясни, че ако впоследствие се докаже, че има извършено престъпление, се преминава към отнемане на имуществото и т. н., като се използват разпоредбите на Наказателния кодекс.

Темата беше коментирана по Би Ти Ви и от депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него инициативата за започване на разследвания на приватизационни сделки се оставя на съда и прокуратурата, но и ГЕРБ щяла да подадат конкретни сигнали.

Данаил Кирилов посочи, че би следвало да се разследват и сделки, към които сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова има отношение. „Не знам дали приватизацията на „Техноимпекс“ ще е сред тях“, уточни Кирилов.

Тома Биков намекна, че се визира и тази сделка. На въпрос, дали ще се разглежда приватизацията на „Булгартабак“, той отговори, че няма нужда това да се прави, защото от нея са получени 200 милиона долара, „а не 70 000 долара, колкото за едно предприятие в миналото с активи за милиони в цял свят“.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *