ВАС отмени уволнението на ексшефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов

ВАС отмени уволнението на ексшефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов

Решението може да се обжалва от петчленен състав на ВАС

 

Върховният административен съд е отменил уволнението на бившия прокурор по делото „Октопод“ и ексшеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Решението е на върховните съдии Георги Георгиев, Тодор Тодоров и росен Василев.

На Костов бе наложено най-строгото дисциплинарно наказание от Висшия съдебен съвет на 26 октомври 2016г. заради медийни изяви и нарушения при случайното разпределение на дела в спецпрокуратурата, които уронили авторитета на съдебната система. Срещу Костов имаше четири дисциплинарни производства.

Съдиите от ВАС са открили съществени административно-производствени нарушения по дисциплинарното дело на Костов. Те се позовават на Тълкувателно решение №7 на ВАС, в което пише, че членове на ВВС, които са предложили срещу магистрат да бъде образувана дисциплинарка, нямат право след това да решават делото му. С Костов обаче се е случило това. Бил е предложен за наказание от членовете на ВСС Милка Итова и Ясен Тодоров, които после били и негови дисциплинарни съдници.

„ВАС няма правомощието след отмяна решението на ВСС, с което е наложено дисциплинарно наказание да върне преписката на органа за неговото произнасяне“, пишат съдиите от ВАС.

„Системата има нужда от съгласни, от безличности, системата се променя. Не виждате ли? Защо мълчите? Отнеха ми почти всичко, но свободата няма да ми я вземат. Сега вие му мислете.“ Това заяви Костов след уволнението си преди година.

Дисциплинарното производство срещу него продължи повече от две години, като бе образувано по повод негово интервю, в което обясни неуспеха си за шеф на Апелативната спецпрокуратура с промяна на политическата конюнктура, с лобита и интереси. Той критикува и тогавашния ВСС.

„Мислех си, че свободата на словото е свещено и неотменимо право. Изглежда обаче са го отменили тихомълком, без да разберем“, пише Светлозар Костов в отворено писмо до медиите.

Решението може да се обжалва от петчленен състав на ВАС, когато окончателно ще стане ясно дали Костов ще се върне отново в съдебната система.

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *