Как ГЕРБ, патриотите и Пеевски решиха да се сборят с приватизацията

Как ГЕРБ, патриотите и Пеевски решиха да се сборят с приватизацията

Управляващата коалиция обяви война, която ще включва и специално законодателство за „бандитската приватизация“.

Само в последните дни позиция по темата взеха отговорни фактори в ГЕРБ и партньорите им от Обединени патриоти. Първо премиерът Борисов обяви, че от ГЕРБ ще предложат да отпадне давността за престъпления, за да може да се разследва „целият криминален преход на приватизация“. Ангажиментът на управляващата партия после беше препотвърден и от председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Конкретиката пък дойде от председателя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Даниел Кирилов.

„Българите трябва да научат истината за приватизацията, там е ключът за борбата с корупцията“, каза Кирилов. По думите му ГЕРБ предлага престъпленията, свързани с приватизацията, да бъдат привързани към най-продължителната давност – 55 години.

„Само с преглед на приватизацията ще се види откъде тръгва корупцията, как се е разиграла през годините и от кои партии е използвана“, обяви от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров.

Всичко това наистина звучи много добре. Има само няколко проблема.

На първо място идеята за ревизия на приватизацията идва по никакво време и по никакъв повод. Тя не присъства нито в предизборната програма на ГЕРБ, нито в управленското споразумение на управляващата коалиция.

По отношение на приватизацията до този момент единствените заявки идваха от министъра на икономиката Емил Караниколов, официална номинация на „Атака“. Още при с първите си медийни изяви при встъпването си в длъжност Караниколов обяви приватизацията за приключила. Самият Караниколов в продължение на 7 години заемаше позицията изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Агенция, създадена специално за неговото назначение в резултат от сливането на двете независими дотогава агенции – за приватизация и за контрол. Всичко това след като ГЕРБ пое управлението през 2009 г.

Тезата на Караниколов беше припозната и от Кирилов, който обяви, че към края на 90-те години е приватизирана около 97% от българската икономика, а прокуратурата е водила доста разследвания без резултат.

Тук депутатът от ГЕРБ директно излъга. Доклад на същата тази АПСК показва, че към края на 2016 г. са приватизирани 66.31% от държавните активи. Кирилов може би е объркал „икономика“ с „активи“, но това няма голямо значение.

Това, което има значение е, че управляващите се опитват да създадат впечатлението, че при приватизацията са се случили големи престъпления, които обаче е нямало как да се разследват или не е имало кой да го направи. Тезата за големите престъпления по време на приватизацията беше приета в Народното събрание и БСП.

Това впрочем съвпада напълно и с редакционната политика на изданията на ДПС депутата Делян Пеевски. Групата на Пеевски от няколко години активно пробутва тезата за „криминалната приватизация“ и нуждата от нейна ревизия. Особено настойчиво е това от 2014 г. и особено след фалита на КТБ.

В проверката на приватизацията наистина няма нищо лошо. Основният въпрос е защо не е направено досега.

В 6 от последните 8 години на власт е правителство и управленско мнозинство на ГЕРБ. Ако в приватизацията е имало някакви проблеми, те е можело да бъдат разрешени. Същото в по-малка степен важи и за БСП.

В последния доклад на разформированата от първото управление на Бойко Борисов Агенция за приватизационен контрол например пише, че тя осъществява контрол по 6 827 приватизационни договора. Към 31.03.2010 г. приватизационните договори, подлежащи на контрол по отношение изплащането цената са 252 на брой. Най-голям дял от тях 221 договора са с трайно неизпълнение на задълженията за разсрочено изплащане на покупната цена.

Тоест, за управляващите е било ясно още през 2010 г., че има проблемни приватизационни договори, които не се изпълнват. Какви са последиците от това, има ли разследвания, има ли влезли в сила осъдителни решения – не е ясно.

И не само. Сред основните проблеми за „бандитската приватизация“ се сочи това, че от нея са събрани малко средства, което значи, че активите са били продавани на занижени цени.

В анализ на АПСК се посочва, че за периода 1993 – 2016 г. приходите от приватизация са за малко над 6.5 млрд. долара. Отделно има поети задължения за над 1 млрд. долара и договорени инвестиции за близо 4.9 млрд. долара.

Цифрите може и да не са наистина впечатляващи, но прави впечатление един детайл. От тези близо 1 млрд. долара поети задължения са били изплатени едва малко под 97 млн. долара. Тоест, през годините не е имало ефективен контрол на договорените клаузи. А в значителна част от последните 10 години отговорен за сделките и изпълнението на договорите е бил бившият изпълнителен директор на АПСК и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов.

Ясно е обаче откъде тръгна цялата история за „бандитската приватизация“.

Из стенограма 44 на МС  от 26.10.2016 г.

Бойко Борисов:

Искам още една тема да засегна, защото също доста се поядосах.

„Булгартабак“ не е продаван от мен. Много ясно искам да им кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. „Булгартабак“ нито имаше пари в сметката тогава – това, което са ми докладвали – и беше продаден от Агенцията за приватизация. И аз моля медиите да отидат и да го питат шефа на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант „Ситибанк“ – една от най-големите банки с опит точно в такива приватизационни сделки, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде?! И затова, понеже виждам, че някак си бързо и конюшните забравиха, и много други неща се забравиха, поинтересувах се малко – има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност – и затова с МВР разпоредбите, които ще дам на ДАНС, е да направим ревизия на целия преход на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.

 

Така че, в тази сфера (живот и здраве да минат изборите) ще се съсредоточим в пълния му обем.

Да отидат и всичко, което има за „Булгартабак” да го извадят като сделка щом имат претенции към нея.“

 

Борисов просто не обича да се говори по темата за приватизацията на „Булгартабак“ и изобщо за приватизацията при управлението на ГЕРБ. И сигурно има защо.

Категории Акцент, Икономика, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *