Мнозинството прокара бюджета на общественото осигуряване

Мнозинството прокара бюджета на общественото осигуряване

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. мина на първо четене в Народното събрание със 123 гласа „за“, 86 против и нито един въздържал се. Против него се обявиха БСП и ДПС. Гласуването показа, че двете формации сближават позиции и поведение преди заявеният вот на недоверие към правителството.

Депутатите от опозицията определиха гласувания бюджет като такъв на на застоя, на фалшивите новини и на отнетите права.

Георги Гьоков от БСП и Хасан Адемов от ДПС дадоха за пример с отнемането на права предложението хората, които са изгубили работата си, да не могат да получават обезщетение за болест един месец след това.

Адемов, който е и председател на социалната комисия, обърна внимание, че въпреки вдигнатия от управляващите шум за големия брой фалшиви болнични, в проектобюджета парите по това перо се увеличават, вместо да се предложат мерки за справяне с проблема.

Депутатът от БСП Светла Бъчварова предупреди, че предложеното увеличение на осигурителния праг за земеделските производители от 300 на 480 лв. е драстично изземане на доход и тласка малките стопанства към сивия сектор и отказ от субсидии.

Друго отнето право е достъпът до безработица, коментира Хасан Адемов. Той напомни, че периодът на осигуряване, който дава право на помощта, се увеличава от 9 месеца през последните 15 на 12 от последните 18.

 

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *