Местан: Аз съм с турско самосъзнание и се чувствам европеец

Местан: Аз съм с турско самосъзнание и се чувствам европеец

Според председателя на ДОСТ идеята за еднонационалност на българската държава е философията на т.нар. Възродителен процес

 

Председателят на ДОСТ Лютви Местан повтори искането си за признаване на турско малцинство у нас, което направи, след като Албания призна българско малцинство в края на октомври. Според него страховете на българите от сепаратизъм са неоснователни и той е твърдо против сепаратизма.

На въпрос на водещия в бТВ какво е неговото самосъзнание той отговори: „В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание.“

Той посочи и, че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.  „Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец. Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв.“

Местан посочи, че концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на т.нар. Възродителен процес. Това означава, че всички сме етнически българи. Това никога няма да призная, категоричен бе Местан.

Председателят на ДОСТ заяви, че партията му има проблеми с финансирането и отрече тя да е получавала средства от Турция.

„Ще се наложи и да закрием офиси, защото имаме сериозни проблеми с финансирането“, каза Местан и добави, че постъпленията на партията са единствено от членски внос и дарения на членове и симпатизанти. „Аз като председател на партията категорично отричам да сме получили и стотинка от Турция“, каза още той.

Попитан за фондация „Асоциация Бату платформ“, за която преди време прокуратурата съобщи, че е финансирала незаконно предизборната кампания на ДОСТ, Местан заяви: „Аз съм тук да говоря за политиката на ДОСТ, а не за някакви фондации, за чието съществуване научих от съобщението на прокуратурата. Нямам комуникация с тази фондация.“ В края на октомври главният прокурор поиска прекратяване на дейността на „Асоциация Бату платформ“, като се мотивира с разследване, според което на 14 март тя е получила 100 хил. евро през турска банка, а средствата са използвани за купуване на хранителни пакети. Пакетите според държавното обвинение са раздадени от членове на ДОСТ на избиратели в 15 града, за да бъдат мотивирани да гласуват за партията на изборите за 44-о Народно събрание.

„Единствените пакети, чието раздаване беше спряно от полицията в Кърджали, са закупени със средства от партията. Хранителните пакети бяха предназначени за раздаване след изборите и са раздадени след изборите“, заяви днес Местан. Той посочи, че партията е публикувала фактурата, с която са купени пакетите.

Попитан за искането на съпредседателя на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов прокуратурата да се самосезира заради думите на Местан, че България трябва да признае съществуването на турско етническо малцинство, лидерът на ДОСТ заяви: „Ако г-н Каракачанов не поиска прокуратурата да се сезира за мои действия, това означава, че не ставам за политик.“

На въпрос ходил ли е скоро в турското посолство Местан отговори утвърдително, като посочи,че ръководството на партията е отишло „на едно прощално кафе“ с посланик Сюлейман Гьокче, който през лятото бе отзован малко преди края на мандата му и изпратен в Гватемала.

Категории ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *