Москва обяви, че Червената армия е спасила българските евреи

Москва обяви, че Червената армия е спасила българските евреи

Поводът за изявлението е надпис върху паметника на Съветската армия в София

 

Външното министерство на Русия заяви, че армията на Съветския съюз е спасила десетки хиляди български евреи и че онези, които в края на октомври са оставили надпис върху Паметника на Съветската армия в София, нямат никакво понятие за собствената си история.

Това стана с официално изявление на Мария Захарова, говорителка на министерството, по време на брифинг в Москва. Сред десетките въпроси, които засегна говорителката, е и този „За поредният акт на оскверняване паметника на Съветската армия в София“.

В текста се изразява „възмущение от поредния акт на оскверняване“ на паметника в нощта на 31 октомври. Това, както определянето на извършителите като „вандали“, е повторение на позиция от преди няколко дни, когато един от барелефите бе изрисуван с жълта боя.

Новото е, че „сега те надминаха себе си, като оставиха на мемориала лозунги с откровено антисемитски характер“.

Всъщност става дума не за антисемитски лозунг, а и надписът в никакъв случай не е насочен срещу Съветската армия. За изписването „100 години ционистка окупация“ съобщи на страницата си във „Фейсбук“ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който преди две седмици бе назначен от правителството за национален координатор за борба с антисемитизма.

В съобщението му никъде не се говори, че надписът е срещу воините от Съветската армия, макар той да говори за „противно посегателство“. В текста пише, че това е антисемитски акт, докато всъщност става дума за антиционистка проява, коментира „Дневник“.

Надписът и датата, на която се появи, са свързани със съвършено различно събитие – Декларацията на Балфур, с която на 2 ноември 1917г. външният министър на Британската империя заявява за пръв път готовност Лондон да създаде в Палестина дом за евреите. Това писмо е почитано като основополагащ документ на държавността на Израел и ненавиждано от араби и палестинци като пренебрегване на правата им върху земи, на които живеят от векове.

Премиерите Тереза Мей и Бенямин Нетаняху почетоха с високопоставени лица едновековния юбилей на вечеря в Лондон, на която британският премиер заяви, че страната ѝ няма за какво да се извинява заради Декларацията на Балфур.

Захарова обаче продължава: „Този трик е особено циничен в светлината на това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 000 души бяха спасени от неминуема гибел. Най-страшното е, че това дори не е оскърбителен акт, а че в приведените от мен данни няма особен смисъл, защото хората, занимаващи се с оскверняване, нямат и понятие от собствената си история. Ето това е страшно.“

„Фактите, които посочих, имат ценност и значение за тези, които знаят историята и никога не си позволяват дори да се съгласят с нещо подобно. Онези, които идват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление, въобще не знаят за славните страници дори на собствената си история, да не говорим за нещо повече“, продължава Захарова.

Позицията ѝ завършва с „убеждението, че подобни престъпни акции никога няма да срещнат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на българския народ“ и настояване „ръководството на България най-после да направи всичко да не се допуска повече поругаване паметта на съветските воини, отдали живота си за спасяване на европейския континент от нацизма“.

 

 

 

Категории Акцент-2Етикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *