ЦРУ публикува личен архив на Осама бин Ладен

ЦРУ публикува личен архив на Осама бин Ладен

Според изследователи документите хвърлят светлина върху предполагаемата връзка между „Ал Кайда“ и Иран

 

Американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) публикува мащабен архив с лични документи на терористичния лидер Осама бин Ладен, включително негов дневник, писан на ръка. Достъпни вече ще бъдат снимки на страници от дневника, който е иззет през 2011 г. заедно с други 470 000 документа след атака срещу скривалището на ръководителя на групировката „Ал Кайда“ в Пакистан, предаде БГНЕС. Архивът включва и видео от сватбата на сина на Бин Ладен Хамза, на което той за първи път се вижда като възрастен.

Според изследователи, получили първи достъп до разсекретените данни, те хвърлят нова светлина върху мъглявата връзка между „Ал Кайда“ и Иран. Томас Джойслин и Бил Роджио от Фондацията за защита на демокрацията посочват, че „самият Бин Ладен е обмислял планове за противопоставяне на иранското влияние в Близкия изток, което той вижда като вредно“. Въпреки това според тях „Ал Кайда“ е успявала да поддържа мрежа и на иранска почва.

В момента се предполага, че самият Хамза бин Ладен се намира в ислямската република. Двамата изследователи допълват, че един от документите представлява проучване от 19 страници на член на „Ал Кайда“ за връзките на групировката с Иран.

Миналия месец по време на семинар директорът на ЦРУ Алан Помпео заяви, че публикуваните документи ще покажат със сигурност връзка между „Ал Кайда“ и Иран. „Имало е отношения, има връзки. Имало е време, когато иранците са работили заедно с „Ал Кайда“, заяви началникът на управлението тогава.

Техеран и неговите шиитски сили в Близкия изток често се сражават срещу сунитски движения, приближени на „Ал Кайда“. Иран подкрепя „Хизбула“, която е в конфликт с групировката. В същото време обаче самият факт, че Хамза и други високопоставени фигури от „Ал Кайда“ по всяка вероятност живеят в Иран, подкрепя твърденията, че Техеран и Бин Ладен са имали отношения помежду си.

Джойслин и Роджио посочват, че според един документ иранските власти са предлагали обучение, пари и оръжия на някои „саудитски братя“ от групировката, за да атакуват американските интереси в Персийския залив. Документите обаче разкриват, че между тях е имало и противоречия. Един от текстовете е писмо на Бин Ладен до аятолах Али Хаменей, в което той иска от духовния лидер да освободи негови близки.

„Други файлове показват, че „Ал Кайда“ е отвлякла ирански дипломат, за да ускори размяна“, посочва Джойслин.

 

 

Категории ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *