България става все по-лошо място за правене на бизнес

България става все по-лошо място за правене на бизнес

България става все по-лошо място за правене на бизнес. Това е изводът от новото издание на  класацията Doing Business на Световната банка. Само за една година страната ни е загубила 11 позиции и вече се намира на 50-о място сред общо 190 държави.

Спадът се дължи основно на това, че други държави са извършили реформи и са подобрили оценката си.

През изминалата година от общо 10 основни показателя по един има влошаване, в 4 няма никаква промяна, в три подобрението е измерено със стотни от процента и по-отчетливо подобрение има само в две – Разглеждане на разрешителни за строеж и  и Уреждане на несъстоятелност.

Регистрирането на фирма в България изисква 7 процедури и 23 дни. Това е над два пъти повече от средния показател за района (10.1 дни) и несравнимо с едва половин ден в Нова Зеландия – страната под №1 в класацията. В тази категория България е на 95-а позиция, но Полша – най-голямата икономика в Източна Европа, е чак на 120-о място.

За получаване разрешително за строеж на стандартен склад край столицата на България е отредено приличното 51-о място, докато Унгария е на 90-о. Процедурата отнема тук 97 календарни дни, което е много по-бързо от средните за района над 168 дни и повече от 154 дни за богатите страни от ОИСР. Най-добрият показател в света има Южна Корея – едва 27.5 дни.

 

Категории Анализ, Икономика, Мнения, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *