Проверяват правилно ли е отказано дело срещу здравния министър

Проверяват правилно ли е отказано дело срещу здравния министър

Материалът на бТВ е по одит на МО, но Военната прокуратура не е открила данни за престъпление

 

 

Военно-апелативната прокуратура ще провери постановлението на Софийската военна прокуратура, с което е отказано образуването на разследване за нарушения при обществените поръчки във ВМА. Това съобщиха от държавното обвинение днес.

Вчера здравният министър Николай Петров подаде оставка и премиерът Бойко Борисов веднага я прие. Официални мотиви не бяха оповестени, но министърът се раздели с поста след предаване на бТВ през уикенда, от което става ясно, че като началник на Военна болница Петров е възложил две обществени поръчки за над 2 млн. лв. на фирма, собственост на мъж, с когото дъщеря му живее и от когото има дете. Материалът на телевизията е по одит на Министерството на отбраната, който е бил пращан на Военната прокуратура, която не е открила данни за престъпление.

„На 29.03.2017 г. във Военната прокуратура в София е постъпил одитен доклад за извършен извънпланов одитен ангажимент за даване на увереност във ВМА-София относно оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014 г. – 31.01.2017 г., изготвен от Дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбраната.

В доклада се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА. Няма констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица.

Чрез програмата за случайно разпределение за наблюдаващ прокурор е определен майор Адалберт Живков. Той е възложил проверка на военен следовател. Следователят приключил проверката с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно производство, тъй като няма данни за извършено престъпление от общ характер.

На 07.06.2017 г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

На 08.06.2017 г. постановлението е изпратено на Министъра на отбраната и на началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.

Поради появилите се в медиите коментари относно съдържанието на одитния доклад, Военно-апелативна прокуратура е изискала преписката за служебна проверка над законосъобразността на постановения пъроинстанционен прокурорски акт.

За резултатите от осъществения служебен контрол от Военно-апелативна прокуратура обществеността ще бъде информирана своевременно“, пишат от прокуратурата.

Категории ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *