Здравният министър проф. Николай Петров подаде оставка

Здравният министър проф. Николай Петров подаде оставка

Проф. Петров е възложил обществени поръчки за около 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от бащата на детето на дъщеря му

 

 

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Като директор на Военномедицинска академия (ВМА) настоящият здравен министър проф. Николай Петров е възложил две обществени поръчки на обща стойност около 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете, съобщи снощи бТВ.

Според разследване на телевизията при сключване на договора за едната от поръчките през януари 2015 г. е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена – „Ортопедие-Инвекс“, няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1.2 млн. лв.

Втората поръчка е за около 400 хил. лв. и е възложена на фирма „Ортобедие.Бг“, която е регистрирана на същия адрес, на който се помещава и фирма, на която собственик до 2014 г. е дъщерята на проф. Петров – Руслана. Тогава тя стана шеф на кабинета на здравния министър Петър Москов.

За първата поръчка се разбира от одит на ВМА, в който се казва, че има слабости при осъществяването на контрола върху обществените поръчки, както и „индикатори за свързани лица и конфликт на интереси“. Военната прокуратура обаче е отказала да образува досъдебно производство, съобщава бТВ.

В писмени отговори на въпроси на телевизията здравният министър проф. Николай Петров обяснява, че основен критерий за възлагането на обществени поръчки е най-ниската цена. Попитан за липсата на регистрация по БУЛСТАТ той пише:

„Служители следят дали са представени необходимите документи и чак тогава се стига до подписване на договор“. На въпрос за това, че мъжът, който представлява фирмите, е баща на детето на дъщеря му, той отговаря: „Няма нищо незаконно. В професионалната си дейност спазвам стриктно закона.“

От Министерския съвет отговарят на бТВ, че се запознават с одита във ВМА, едва когато той е публикуван на сайта на здравното министерство. В отговора има и коментар на премиера Бойко Борисов: „Моралът е въпрос на личен избор.“

ГЕРБ ще разгледа на заседание въпроса извършил ли е нарушение министърът на здравеопазването Николай Петров, докато бе директор на Военномедицинска академия (ВМА). Това се разбра от думите на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.

„Ние ще направим едно заседание, ще обсъдим, ще се запознаем с всички факти“, каза Цветанов и посочи, че е имало сигнал до прокуратурата, която не е видяла престъпление и не е образувала разследване.

Междувременно в сутрешния блок на „Нова телевизия“ финансовият министър Владислав Горанов също коментира темата, като посочи, че до две седмици ГЕРБ ще излезе с решение по въпроса. „Не бива да бързаме да правим каквато и да е новина, имаме документи, които тепърва ще анализираме“, посочи той и добави, че в партията са чули позицията на здравния министър.

„Ако има нещо нередно, няма как да подкрепяме такова поведение“, заяви Горанов. Той обаче се усъмни, че зад разследването стоят врагове на министъра. „Вероятно това, което той прави – а той затяга редиците и запушва пробойни, може да допуснем, че това е ответна реакция на хора, които не искат той да бъде министър. Аз му вярвам, но разследването е повод да проверим още веднъж фактите и обстоятелствата“, каза Горанов.

 

 

Категории Акцент-2Етикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *