Нинова пред конгреса: Сваляне на ГЕРБ от власт и предсрочни избори

Нинова пред конгреса: Сваляне на ГЕРБ от власт и предсрочни избори

Лидерът на БСП вижда иницииране вотове на недоверие като стъпки към тази цел

 

„Не просто трябва да сме алтернатива на ГЕРБ, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел – да освободим държавата и народа си от веригите, в които държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда. Нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си пред делегатите на 49 конгрес на партията, веднага след като победи опозицията вътре в партията, предава БГНЕС.

Последните седмици имаше много въпроси, защо свикваме заседание сега. Дори се внуши, че този конгрес е извънреден. Няма нищо извънредно в това заседание, посочи още Нинова. Тя подчерта, че конгресът е постоянно действащ орган и заседава не по малко от един път годишно, като обсъжда важни за страната и партията въпроси.

„Има ли такива въпроси днес. За пръв път България е председател на Съвета на ЕС, което е възможност да бъдем активен участник за вземане на решения за бъдещето на Европа“, подчерта лидерът на БСП.

Тя припомни, че партията декларира, че ще подкрепи правителството за председателството при условие, че приоритетите за него бъдат изготвени в НС от всички партии.

„Г-н Борисов прие това условие и разбира се не го изпълни. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат как да се развива ЕС и къде е мястото ни в общите европейски интереси. Правителството сведе председателството до техническа подготовка, но не и до политики. Комисия в БСП изготви анализ за приоритетите на председателството“, допълни Нинова.

„Сваляне ГЕРБ от власт, предсрочни избори и мотивация да ги спечелим, една от стъпките е вот на недоверие към кабинета“, това предложи Нинова на конгреса. Той да реши кога БСП да преговаря с другите партии и да внесе вот на недоверие към кабинета. Нинова подчерта, че втората тема на конгреса е бюджет 2018.

„Можем ли да заявим, че битката с ГЕРБ по оста ляво-дясно е абсолютно задължителна, но, че вече не е достатъчна. ГЕРБ е еманация на модела, който е резултат на политическите грешки на всички партии, участвали в управлението на страната в последните години на прехода. Може и да и останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но може и да бъдем държавници и да кажем преходът беше сгрешен, разбираме и искаме да променим това, каза Нинова.

„Да, бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да представи алтернативата си. Ние сме поемали ангажимент и сме длъжни пред онези почти 1 млн. българи, които ни подкрепиха, да спазваме обещанията си. Работа на управляващите е дали ще се съобразят с алтернативата ни или ще я отхвърлят автоматично, само защото е предложена от опозицията, това ще бъде тест за тяхната политическа зрелост. Не просто предлагаме сметки, а залагаме алтернатива“, обясни Нинова.

Тя обърна внимание и на това, че е имало критики, че ръководството на партията се е самоизолирало, че трябва да се вслушва в членовете си.

„Отчитаме това мнение и свикахме това заседание. Нека чуем какво мислят членовете ни по важни въпроси за България и БСП. По-важно е не как се оценяваме ние, а как ни оценяват сънародниците. Защо се усилват гласовете на онези, които мислят, че всички партии са еднакви. Пропастта народ – политическа класа се увеличава“, категорична бе Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

Делегатите отхвърлиха предложение за промяна в Устава на партията, свързано с председателя. В началото на заседанието на конгреса дойде предложение от Ваня Добрева от Софийската организация да се включи точка за промяна в Устава на БСП в точката за избор на председател на партията.

През февруари тази година на конгреса се извърши политическа грешка и се гласува цялата власт да отиде в ръцете на председателя, независимо кой е той. Чест прави на Корнелия Нинова, че не се е възползвала от това. „Но това променя характера на БСП, чието съдържание през последните 28 години е за защита на демократичните принципи и свободата на мнение“, заяви Ваня Добрева.

„Това, че ще концентрираме власт под формата на демокрация, не отговаря на истината. Ние придвижваме партията към лидерска партия. Да върнем колективното решение на партията, тоест да дадем правото на конгреса за избор на председател“, заяви още делегатът.

Конгресът обаче не се съгласи и за това предложение гласуваха едва 149 делегати, 45 се въздържаха и 397 се обявиха „против“.

Малко след като конгресът на БСП отхвърли предложения на критици на Нинова за промени в начина на избор на партиен лидер, но очерта голяма опозиция срещу нея, Нинова преброи девет души вътрешни критици, които от телевизионните студия критикуват не нейните действия, а решения на конгреса и пленума на партията, предизборната платформа, партийния устав. Една от причините за това било, че те били отстранени от парламента заради 12 години стаж като депутати или пък извадени от Изпълнителното бюро на партията. Тя не спомена имена, но в тази група попадат бившият лидер Михаил Миков, както и Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов, Георги Гергов, Красимир Янков и донякъде Румен Овчаров.

 

„Защо сега? Това се случва сега, защото дадохме отпор на модела на паралелната държава; защото отказахме опозицията да бъде нахранена с постове и опитомена от Бойко Борисов; защото заедно с президента Румен Радев се обявихме за борба с корупция; защото дойде време на покажем, че можем да сме алтернатива на ГЕРБ“, обяви Нинова. Тя каза още, че критиците й искали да променят посоката на партията, което минавало през смяна на лидера.

 

„Чу се обвинение, че парламентарната група се е е напълнила с „младоци, детишляци“. Какво оспорвате? Как очаквате да са напълно подготвени, ако 15 години ги държим на резервната скамейка, да не би да вземат нашите места? Станаха на 45 години“, каза още Нинова. Тя цитираше една по една критиките на опозицията срещу нея и ги оборваше с решения на партийните органи или с тези, че критикуващите искат власт и лични облаги.

Корнелия Нинова обяви, че няма да иска вот на доверие от конгреса, нито пък ще подава оставка като лидер на БСП. Не че не можела да го направи и пак да спечели председателския пост чрез пряк избор от членовете на БСП, но за два месеца нейно отсъствие „вътрешни лобита щели да ровят в партията“ и „външни сили – да бъркат в нея“.

„Нямам дребна амбиция за лична облага и пост, но имам голяма амбиция да променим България. Аз мога да ви гарантирам, че няма да отстъпя от тази битка, но ако сме заедно и единни само. Не искам просто власт, искам този свят да се промени. Този свят може да се промени, с вас можем да го направи“, обяви Нинова. Тя нарече БСП „армия“, а делегатите започнаха да скандират „Ни-но-ва!“.

 

В политическата си реч Корнелия Нинова призова БСП да се бори с модерното робство на ГЕРБ, която била оковала с вериги народа и ограничавала дори и свободата да се задават въпроси. Тя поиска делегатите да вземат решение парламентарната група на „БСП за България“ да започне разговори с други партии за внасяне на вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

 

 

Поправка в устава на БСП, с която да се върне старото положение лидерът да не се избира от цялата партия, а от конгреса, да влезе в дневния ред, поиска Ваня Добрева, делегат от „Красно село“. Предложението бе отхвърлено с 397 гласа „против“ и 45 „въздържали се“. Сред тях и лидерът на БСП София Калоян Паргов, който единствен на президиума на сцената в зала 1 на НДК вдигна делегатската си карта за „въздържал се“.

 

„Конгресът през февруари извърши политическа грешка. Подведен от лозунга, че реализира демокрация, гласува решение, с което концентрира цялата власт в ръцете на председателя, който и да е той. Чест прави на Нинова, че досега не се е възполвала от това положение“, аргументира се Добрева. И обясни, че промяната в устава променя характера на БСП, който е в защита на демократичните принципи и свободата на мнения. Ние придвижваме партията към лидерска с прояви на вождизъм и авторитаризъм, мотивира се Добрева, която бе зам.-министър на образованието в кабинета „Станишев“.

 

 

 

 

 

Категории АкцентЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *