Радев подписа указа за назначаването на Чолаков за шеф на ВАС

Радев подписа указа за назначаването на Чолаков за шеф на ВАС

Новият председател каза, че в съда имало не повече от три-четири роднински назначения

 

 

Президентският указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд е в днешния брой на „Държавен вестник“. Чолаков ще встъпи в длъжност на 22 ноември, когато изтича мандатът на настоящия шеф на съда Георги Колев. Председателят на ВАС има 7-годишен мандат.

Чолаков беше избран за втори път на поста от Висшия съдебен съвет на 19 октомври. Първият избор беше проведен от предходния състав на съвета през септември. Президентът Румен Радев тогава отказа да подпише указ за назначението му и върна процедурата на новия съвет. Държавният глава няма право на второ вето върху избора на един и същи кандидат.

Ако не ме лъже паметта, във ВАС има не повече от три-четири назначения на роднини. Това обясни днес пред бТВ Чолаков. Той искал да промени имиджа на ВАС и съдът да стане ясен и открит, а гражданите да знаят какво се случва в него. Роднинските назначения във ВАС обаче били след конкурси, за което нямало законова забрана.

Чолаков каза още, че не харесва авторитарния стил на работа на Георги Колев. По думите му той не се вслушвал в становищата на колектива и заради това влизали често в спорове.

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *