Човешкият род, женският род и мъжът (горкият)

Човешкият род, женският род и мъжът (горкият)

 

 

Някакви чиновници предложили да не се казва вече „бременна жена”, а „бременен човек”. Не вярвах, проверих, пак прочетох – истина е, Форийн офис го предлага на ООН.

Два вида въпроси ми възникнаха вследствие на това иначе хуманно решение – медицински и граматически. Медицинските ще ги спестя, но граматическите са важни.

Първият, разбира се, е свързан с категорията род (мъжки, женски и среден). За българския език става дума, не за английския. Та, на бременния човек родът мъжки ли ще е? Вероятно – да. Ще казваме „Той е бременен”. В българския език „бременна” се употребява и като съществително, значи ще имаме и ново съществително – „бременен”. Множественото число е еднакво (за общо успокоение).

Много умувам и върху съществителното „родилка”. Е, не знам как му е мъжкият род на това. „Родилек”, вероятно.

Имам и притеснения относно „кърмачка”. Не мога да измисля друго, освен „кърмак”. Всъщност, това не искам и да си го представям.

Родът на съществителните и прилагателните имена обаче не е единственият проблем. Как ще се промени, например,  названието на специалността „Гинекология”? „Гине-“ идва от гръцки и значи жена. Сега как ще стане – „Човекология”? А може би и ООН да помисли и женската консултация да замени с някаква по-универсална дума?

Стигаме и до думата „майка”. Идея си нямам как чиновниците от Форийн офис си представят развитието на тази лексикална единица. Много се надявам поне тук да не се наложи „родилият ме индивид”. То, като казваме майка, нали, все още и баща се иска за създаване на поколение. За него малко се притеснявам, защото като нищо ще отпадне от временното класиране. Така ми изглеждат нещата, без да обиждам никого.

Граматиката – както и да е, ще я преглътнем. Но ако се вземе решение за „бременния човек”, ще се наложи пренаписване на Светото писание в частта за непорочното зачатие. Ще трябвада се направи и сериозна редакция на цялата религиозна литература по въпроса. Във всички разклонения на християнството.

Даааа. Въпросът какво правим с Дева Мария в контекста на бременния човек е и политически, колкото и периферен да изглежда към момента. Горещо се надявам в ООН да си дават сметка за това. Имаме си достатъчно войни на религиозна основа.

Новите полове настъпват и „човешкият” род засега води по точки. Женският ще трябва да се съобразява с конкуренцията, защото той днес осиновява, утре може и да ражда. Няма лошо, нека види какво е. Хич не е като лакирането на ноктите.

Мъжкият род обаче изчезва, горкият. Това дълбокомъдро заключение разсмиваше само допреди 20 години. Но както вървят нещата, след още 20 ще разплаква.

Снимка: decatabg.com

Категории Uncategorized, МненияЕтикети , ,

1 коментар към “Човешкият род, женският род и мъжът (горкият)”

  1. След раждане, да се премахват външните полови белези,
    и след определена възраст, когато индивида възприеме правилната идея, му се разрешава да избира.Правилният пол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *