Въпреки съмнителната си репутация Чолаков е новият председател на ВАС

Въпреки съмнителната си репутация Чолаков е новият председател на ВАС

На името на новия шеф се водят апартаменти в София, Сливен, Несебър, Слънчев бряг и други места в страната

 

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет с 20 гласа „за“ избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Президентът Румен Радев сега няма друга опция освен да подпише указ за назначаването на Чолаков. Причината е, че държавният глава веднъж вече отказа да подпише указ и няма право на второ „не“ за избора на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Против Чолаков гласуваха четирима от членовете на ВСС – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. „Едно предложение до президента трябва да се основава на информация, което да е проверена обективно и задълбочено, когато има изнесени факти, поставящи въпроси и внушаващи съмнения. Доколкото председателят на ВАС е фигура, която символизира съдебната система и трябва да е с безупречна репутация и безспорен авторитет, ВСС трябва да проведе прозрачна и обективна процедура. И всяко обстоятелство, което разколебава това, да бъде разяснено и внимателно преценено“, обясни отрицателния си вот Цветинка Пашкунова.

Колегата й Красимир Шекерджиев пък припомни, че Чолаков е бил номиниран с голямо мнозинство от Общото събрание на ВАС и той нямало защо да не се довери на съдийското самоуправление. „Ще гласувам за него, силно надявайки се колегите от ВАС да са направили правилен избор“, обясни Шекерджиев.

Припомняме, още в началото на септември за кандидата за председател на ВАС и съдия в същия съд Георги Чолаков излезе информация, че той търгува със задължения край Балчик. Това показа справка на в. „Сега“ в Имотния регистър и Сметната палата.

В него през март 2012 г. е вписано, че Чолаков е купил дълговете на няколко души към Илиян Петков. Те са ипотекирали нивите си срещу заеми. Петков е в съвета на директорите на „Лонг ман холдинг“ АД, в чийто предмет на дейност са вятърни паркове и други възобновяеми енергийни източници.

Преди да стане съдия във ВАС, Чолаков 3 години е нотариус в Балчик. В декларацията, подадена при встъпването му в длъжност като върховен съдия, той е написал, че през 2011 г. е придобил по предварителен договор 10 ниви в балчишките села Ляхово, Гурково и Стражица. Общата площ на нивите е 76 дка, а цената на цесията е 53 600 лв. Десетте ниви ги няма в графата за притежавано имущество в декларацията на Чолаков, подадена като кандидат за шеф на ВАС. Той не е декларирал и вземания, но и не е длъжен да го прави за такива под 5000 лв.

Имотната декларация на съдията, подадена пред ВСС, показва, че той и семейството му притежават 13 имота и 20 земеделски земи. На негово име се водят апартаменти в София, Сливен, Несебър и Слънчев бряг, дворно място в котелското с. Медвен и дворно място със сгради в с. Пчелин, Костенец. Освен това има и лозя в новозагорските села Каменово и Кортен. Чолаков е декларирал 3 ипотечни кредита – за 74 хил. лв,. за 104 хил. лв. и за 58 900 евро.

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *