Николай Колев – Босия: Кукловодите са истинското правителство

Николай Колев – Босия: Кукловодите са истинското правителство

Борисов изпитва ужас от масови протести, ако България поеме председателството на ЕС

Николай Колев – Босия е журналист и правозащитник.  Създател е на първия независим синдикат в България, председател е на Независимото дружество за защита правата на човека от юни 1990 г. до юли 1992 г. Известен с многобройните си гладни стачки и с  острата си гражданска реакция. „Студия Трансмедия“ го потърси във връзка с делото за хвърлените по парламента домати, в което той и сподвижниците му бяха напълно оправдани.

 

– Вече е ясно, че мятането на домати по държавни учреждения не е престъпление, защото съдът оправда Вас и още няколко души за такова действие. Кога ще е следващото издание на Томатина пред парламента? И не е ли всъщност перманентна нуждата от Томатина?

– Ще отговоря кратко. Тя е задължителна!

 – Някои Ви наричат емблема на протестите в България. Защо не виждаме по-масови протести – плашат ли се българите или ги мързи?

– Проблемът на българина е друг. Бългaринът няма вяра. Той има само надежда. Вярата прави човека решителен, активен и уверен. Надеждата го прави апатичен, неуверен и безсмислен.

Каква е прогнозата Ви за третото правителство на Борисов – ще си изкара ли мандата?

– Не само, че няма да изкара мандата, но той не иска да го изкара, защото изпитва ужас от масови протести, ако България поеме председателството на ЕС.

 – За последните 28 години кое правителство е най-малко атакуемо?

– За последните 28 години не е имало много правителства. Правителството беше само едно. Само фигурките в него бяха уж различни. В България правителствата се назначават от кукловодите. А кукловодите са истинското правителство, макар и в сянка.

 – Има ли всъщност успешни български политици до момента?

– Ако имаше успешни правителства, това щеше да бъде видимо.Щеше да има добри закони. Законите щяха да се изпълняват. А това означава, че в затворите щеше да има хиляди престъпници, които са минали през властта.
– Какво ще кажете на хората, които си мислят, че държавата ни е правова?

– Горният отговор показва, че не сме.

– Оптимист ли сте за гражданското общество в България?

– Ако се върнат българите от чужбина – шансове има. Със сегашния електорат-едва ли.

 

Въпросите зададе: Евелина Гечева

Снимка: Архив

Категории Коментар, Мнения, ОбществоЕтикети , , , , ,

1 коментар към “Николай Колев – Босия: Кукловодите са истинското правителство”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *