Манолова: Ограничаването на ЧСИ беше тест за този парламент

Манолова: Ограничаването на ЧСИ беше тест за този парламент

Публикувано на Категории ОбществоЕтикети , , Сподели

„Благодаря ви за това, че застанахте на страната на вашите избиратели по една тема, която е изключително болезнена за тях. Знам, че не беше лесно. Не беше лесно да се удържи на натиска на частните съдебни изпълнители, но това беше и тест за този парламент”. Това заяви от парламентарната трибуна омбудсманът Мая Манолова. Тя беше в пленарната зала във връзка с приемането на промени в Гражданско-процесуалния кодекс.

Промените предвиждат занапред изпълнително дело да не може да започва без знанието на длъжника. Ответниците ще бъдат търсени  по 3 пъти на съответния адрес, като това ще става през една седмица. Ако и след този период не бъдат открити, ще се залепя съобщение на пощенската кутия.

Депутатите намалиха и таксите на частните съдебни изпълнители. Длъжниците пък ще могат да оспорват оценката на своя имот при обявяване за публична продан.

Според Мая Манолова ако и след тези законови промени се констатира заобикаляне на закона от ЧСИ, тя ще внесе още промени. Тя посочи още, че 44 Народно събрание е първото, което се осмелява да ограничи свръхправомощията на частните съдебни изпълнители.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *