Взривиха малтийската журналистка Дафне Галиция, работила по Panama Papers

Взривиха малтийската журналистка Дафне Галиция, работила по Panama Papers

Малтийската журналистка Дафне Галиция беше взривена в автомобила си близо до дома й. Галиция един от участниците в проекта  Panama Papers  , който извади редица случаи на корупция, пране на пари и мръсни сделки с политици и известни личности в цял свят.

Дафне Галиция загина в понеделник следобяд, когато нейното пежо 108 е взривено и се разпръсва на десетки парчета.

„Гардиън“ припомня, че Дафне Галиция е популярен блогър, чиито публикации са привличали много повече читатели от общия тираж на вестниците в Малта.

„Политико“ пък я нарича „жената Уикилийкс“.

Последните разкрития на Галиция са били за премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от неговите сътрудници, които са били свързани с офшорни компании, замесени в продажбата на малтийски паспорти. Тези фирми са получавали плащания и от Азербайджан.

 

За момента никой не е поел отговорност за взривяването на журналистката.

 

Премиерът Мускат, един от обектите на разкрития на Дафне Галиция , заклейми „варварската атака“. „Всички познават Галиция като мой остър критик – и политически, и личен, но никой не може да оправдае такъв варварски акт“, каза Мускат.

 

По-късно той обяви, че е поканил агенти на ФБР да помагат в разследването.

 

Според местни медии, Дафне Галиция е подала сигнал в полицията преди 15 дни, че получава заплахи за убийство.

Журналистката се интересувала от различни теми – от пране на пари чрез банките до използването на онлайн хазарта от мафията.

 

В последните две години Дафне Галиция се занимавала основно с разкритията от добилия популярност случай Panama Papers.  При него мрежа от разследващи журналити получи данни за регистрирани офшорни компании и свързаните с тях собственици след разбиването на базата данни на една от най-големмите компании за подобни услуги – Mossack Fonseca.

Категории Акцент, Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *