Заев триумфира на местните избори в Македония

Заев триумфира на местните избори в Македония

Привърженици на СДСМ празнуваха голямата победа пред сградата на правителството в центъра на Скопие

 

 

Партията на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/ постигна истински триумф на местните избори в Република Македония. Държавната избирателна комисия /ДИК/ съобщи, че кандидатите на СДСМ водят в 50 общини на страната, Съобщава БГНЕС.

ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски води само в 9 общини. За първи път албанска формация – Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети изпреварва ВМРО-ДПМНЕ и печели в 12 общини.

В останалите общини на първо място са кандидатите от 9 партии, коалиции или представителите на Гражданските комитети. Данните са на базата на 96.64% от гласовете. Окончателните резултати се очаква да бъдат оповестени около обяд днес в Скопие.

„Изборният ден мина в спокойна и демократична атмосфера“, каза председателят на ДИК Александър Чичаковски. Избирателната активност е малко над 58 на сто.

„Гражданите ни гласуваха огромно доверие и отговорност. Повече не може да има оправдания. Трябва да спретнем ръкави и да работим. Тази вечер празнуваме, но от утре ще се отнасяме с уважение към всеки един гражданин, независимо от това, за кого е гласувал. Ние сме отговорна партия, както на централно, така и на местно ниво“, каза Зоран Заев по време на празненствата пред сградата на правителството в центъра на Скопие.

Той очаква след окончателното преброяване на гласовете техният кандидат за кмет Петре Шилегов да спечели и в град Скопие. СДСМ печели и във всички останали големи градове на страната – Охрид, Битоля, Прилеп, Куманово, Кратово, Крушево, Кочани, Струмица, Валандово, Дойран, Гевгели, Ресен и много други места. Заев очаква „победа за СДСМ навсякъде където има техен кандидат на втория тур“.

„Като лидер на партията нося най-голяма отговорност за изборните резултати. За всичко това, както и за причините довели до тези резултати и бъдещите действия, ще дебатираме след изборите“, каза от своя страна Никола Груевски. Според него „по време на предизборната кампания и по време на вота е имало множество нарушения, включително и на Изборния закон, което е довело на определени места до победа за кандидатите на СДСМ“.

Групата на Реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ припомни, че преди 4 месеци са предупредили за това срамно поражение, но Груевски еднолично е решил да вкара ВМРО-ДПМНЕ в това унизително положение.

„Всеки край е ново начало. Това е началото за реформите и демократизирането на ВМРО-ДПМНЕ, която отново ще бъде силна партия“, каза Александър Михайловски от Републиканския щаб на реформаторите. Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев на 1 юни тази година. На предишните местни избори ВМРО-ДПМНЕ спечели в 58 общини и в столицата Скопие.

В Република Македония има общо 81 общини. СДСМ тогава спечели само в 4 общини. На днешните избори право на глас имаха 1 814 644 души. От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина. Втори кръг на местата, където няма излъчен победител в първия, ще се проведе на 29 октомври. В тези местни избори участваха кандидати за кметове и съветници от 19 партии и коалиции, а 64 бяха издигнати от Граждански комитети. Това са шестите местни избори в Македония – първите бяха през 1990 г., след това през 1996, 2000, 2005, 2009 и 2013 г.

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *