Борисов: Ако преценим, че отбраната е най-важна – сменяме приоритета

Борисов: Ако преценим, че отбраната е най-важна – сменяме приоритета

Премиерът акцентира, че трябва да сме наясно откъде идва заплахата и какво трябва да правим

 

 

Когато в света се говори за въоръжаване и превъоръжаване, нищо хубаво не е произлязло от това. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

„Тук е важно и истински благодаря, че сме всички заедно за един обществен консенсус – ако считаме, че ще има война и че ще се готвим за война, тогава трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока, но те не могат да стигнат за всичко. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов по време на конференцията „Заедно в сигурността”, посветена на ролята на България в общата европейска отбрана.

Приветствие към участниците при откриването поднесе в словото си президентът Румен Радев. Изказвания по темата направиха президентът на ПЕС Сергей Станишев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова, лидер на  БСП. Участие във форума вземат политици, чуждестранни гости, дипломати, военни от кариерата и др.

Сред обсъжданите въпроси са също трите сценария на ЕК за европейската отбрана, индустрията и европейската политика за отбрана, Европейски фонд за отбрана и др.

„Само преди 6 месеца на Европейски съвет, включително и президентът Макрон, беше против обща европейска отбрана. Защото видяха една огромна заплаха и нови военни съюзи. Военните прекрасно си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Русия, Иран, Турция, уточни Борисов.

И какъв отбранителен съюз ще има срещу това, ако се изпусне дипломацията и дойде време на военните да го решават, запита Борисов. Ами само брутният продукт на тези държави е по-голям от брутния продукт на Г-7, камо ли отбрана, камо ли готовност, добави той.

„Дадоха се примери, че, видите ли, в Щатите с 10% се вдига бюджетът за въоръжаване – само че къде отиват репарациите от петрола, оттам, където са водени войните – отиват там и се разпределят там. Докато ние непрекъснато трябва да увеличаваме, говоря за Европа като цяло, и понеже ВПК има огромно влиянияе върху правителството, накрая се получава, че имаме сигурно прекомерно много и танкове, и самолети, и оръдия. Но те така са разпределени или не функционират всичките заедно, че казваме – давайте, ще купуваме още нови. За първи път се вкара думата индустриалното сътрудничество, защото има много заводи, които, за съжаление, в България… старите военни помнят, имаше Бета – Червен бряг, правихме верижни машини, произвеждахме ги в България. Какво пречи пак да го правим? Да, ще направим индустриално сътрудничество с някоя държава за електроника, за оръжия или нещо друго, ние това можем да го правим“, посочи Борисов.

„Същото е и за голяма част от корабите. Как ние ремонтираме в момента натовски хеликоптери, в последните дни се направи доста за авиацията. Някои поръчки са пазарени така, че нямат въоръжение и ние сега на фона на всичко да вдигаме заплатите и наново да ги въоръжаваме, защото нямат нищо. Тук е важно и истински благодаря, че сме всички заедно за един обществен консенсус – ако считаме, че ще има война и че ще се готвим за война, тогава трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока, но те не могат да стигнат за всичко, подчерта Борисов. И ако това е консенсусът – действаме по тази тема“, отсече той.

Борисов даде пример за натиска да се осигурят повече пари за отбрана и въоръжение в бюджета за следващата година, където става дума за огромни средства. И заяви, че при общата европейска отбрана, „когато вече идва проблема, започваме да си мислим откъде ще дойде противника”.

„Тези нови съюзи, южният фланг на НАТО – имаме пред вид отношенията на големите европейски държави и Турция – това продължава ли да е стабилен южен фланг“, запита той.

„Трябва да си даваме отговори, ако има, каза Борисов. И помните, че унищожихме ракети у нас“, подчерта премиерът.

„Защото какъвто и да е типът самолети , въртолети, ракетите, които почват да се продават из Европа и съседите, а и когато общият европейски план се задейства, ракетите от Крим почват да сочат и към България, отбеляза Борисов. Ставаме цел. Как ще се предпазваме – със 7-10 или 15 самолета, ако няма европейски план“, запита премиерът.

Според Борисов е добре, ако президентът направи един Консултативен съвет, на който да си говорят откъде ще дойдат заплахите. Тогава армията трябва да каже ние каква война ще водим – откъде и как, ако дойдат, къде ще ги дислоцираме, какво ни трябва първо, продължи с въпросите премиерът.

„Щом слагаме темата отбрана и почваме да говорим всички, явно ни е страх – Европа очаква отнякъде нападение“, каза той.

Започнаха с терористични актове, с мигрантската вълна, която винаги е в Европа. Защо няма мигрантска вълна в Щатите, а само в Европа, запита Борисов. Изведнъж, виждате, Европа става под натиск – нито можем да се справим с тероризма, с мигрантската вълна – също, избори се печелят само на антиемигрантска вълна, коментира премиерът.

„Какво ще стане нататък? Тези, които са далече от българо-турската и гръцко-турската граница казват: Турция не е в ЕС. Не е, но защо трябва да скъсаш всички споразумения – ние какво ще правим на границата, на тях им е лесно, далече са. Надявам се с дипломация – това е единственото, от което се нуждаем, и от по-твърда ръка на нашите европейски лидери“, каза той.

Какво ще се случи, ако се денонсират споразумения, всички знаем какво става, каза премиерът, и даде пример за обявеното денонсиране на споразумението между САЩ и Иран. Напрежението става колосално, подчерта Борисов. Президентът Тръмп вече го обяви, добави той.

„А когато европейски ръководители от различни страни се обвиняват един друг? А ние искаме да направим мир на Балканите и мир в Европа, но поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена“, констатира Борисов.

Тези държави, които са готови за война, при тях човешкият фактор – дали ще загине човек или не, дали участват във война – или не съществува, или е пренебрежимо малък, смята той.

„В Европа един войник да загине, е трагедия, най-хуманните сме, ценим човешкия живот.“ Борисов акцентира на необходимостта от консенсус по темата – военните твърдят, че отбраната е по-важна от всичко, защото за нас образованието беше по-важно, но ако преценим, че друг е приоритетът, връщаме назад и почваме да се борим. Като нация трябва да сме наясно откъде какво може да дойде заради мястото, на което се намираме, може да ни дойде от много места“, заключи Борисов.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *