Менда Стоянова набързо раздаде 2 млрд. лв. Всичко за догодина

Менда Стоянова набързо раздаде 2 млрд. лв. Всичко за догодина

През следващата година ще бъдат отпуснати над 2 млрд. лв. за  заплати, пенсии, сигурност и здраве. Това обяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ. Според Стоянова увеличението на разходната част на бюджета се дължи на ръста на икономиката, който е 3.9% за 2016 г.

По думите ѝ само за увеличение на заплатите са предвидени около 740 млн. лв. Основният разход по това перо се дължи на ръста на минималната заплата, която трябва да стане от 460 на 510 лв.

Други 330 млн. лв. ще отидат за повишаване на учителските заплати, което ще е с 15%. Именно образованието е единият от трите приоритетни сектора на управлението. Освен за възнаграждения, пари са предвидени и за „качество“ на образованието. По думите й ще се създават програми за по-качествено средно образование и ще се увеличат стипендиите за част от специалностите във висшите училища. За всичко това ще се отделят между 150 и 180 млн. лв.

Сектор „Сигурност“ ще има увеличение на разходите в размер на 600-700 млн. лв. От тях 100 млн. са за заплати в армията, а 55-60 млн. – за възнаграждения на полицаите. Близо половин милиард лева ще отидат за модернизация на базата.

Социалната и здравната сфера ще се възползват от най-голям ръст на разходите, уточни Стоянова. Нейните изчисления показват, че за този сектор ще има над 1 млрд. лв. отгоре. Голяма част от тях ще бъдат за пенсии и социално подпомагане.

Тя подчерта, че всичко това няма да спре инфраструктурните проекти, като за тях държавата ще разчита основно на европейско финансиране, а не на бюджета.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *