Кои са поръчителите на убийството на Немцов? Можем да гадаем с малък риск да сбъркаме

Кои са поръчителите на убийството на Немцов? Можем да гадаем с малък риск да сбъркаме

 

Иля Милщейн, Грани.ру

 

Осъдените не са съгласни с присъдата. Потърпевшата страна не е съгласна с присъдата. Адвокатите на едните и другите искат делото да бъде върнато за доразследване. Рядък случай в съдебната практика, особено в нашата, но няма на какво да се чудим. Става дума за решението* на Върховния съд по делото за убийството на Борис Немцов, и не би могло да бъде другояче.

Вярно, от гледна точка на висшите началници наказанието, наложено през юли от Московския военен съд и напълно потвърдено вчера (10 октомври) е перфектно. Картината е безпощадно ясна. Нима не е?

Без да познава лично Немцов шофьорът на един от високопоставените пехотинци на Кадиров решил да организира убийството на политика, за което наел свои земляци, сред които се намерили и военни. Земляците дълго проучвали опозиционера, а после го проследили до Червения площад и го застреляли. Сигурно за пари, тъй като този шофьор бил доста състоятелен, а на богатите им хрумват разни щуротии.

Това всъщност е и цялата фабула и от гледната точка на руското ръководство е много странно, че нито уличените изпълнители заедно със защитниците им, нито Жана Немцова (дъщеря на Борис Немцов – б.р.) са удовлетворени от решенията на двете съдилища.

Нещо повече, те протестират решението солидарно и смятат да обжалват присъдата на по-висши инстанции – руски и европейски. Дъщерята на убития политик и нейните адвокати вече са заминали за Страсбург, за да вземат участие в изслушванията на юридическия съвет на ПАСЕ, посветени на нашумялото убийство, разследването и съдебното решение. И по всичко личи, работата на следователите, прокурорите и съдиите ще се смята за незадоволителна. Така да се каже, и в детайлите, и като цяло.

За това има някои косвени, а също и преки потвърждения. Например решението на Европейския съд по правата на човека по жалбата на Темирлан Ескерханов, един от осъдените, измъчван в московското следствие и при транспортирането в съда. За непоносимите условия в ареста се жалвали и останалите арестанти, но молбите им са отхвърлени по формални причини. Всички адвокати на осъдените твърдят и ще продължават да твърдят, че съдът е заплашвал съдебните заседатели. Освен това адвокатът на Дадаев, смятан за прекия извършител на убийството, настоява, че до делото незаконно не са  допуснати видеозаписи, които могат да докажат неговата невиновност. Що се отнася до Хамзат Бахаев, който получава най-малката присъда, за неговото участие в престъплението се съмняват и представители от семейството на Немцов.

Затова пък те не се съмняват в друго. Вадим Прохоров и Олга Михайлова (адвокати на Жана Немцова) са убедени, че няма такъв шофьор, който ни в клин-ни в ръкав ще организира убийството на абсолютно непознат човек. Няма поръчково убийство, което да няма поръчител. И още не се е случвало заподозрени в престъпление срещу  известен в цял свят политик и правозащитник да ги съдят като някакви бандити с пищови, а не като пехотинци на Кадиров. По 105-и член на НК, а не по 277-ми – за посегателство върху живота на държавник или публична личност.

Разбира се, адвокатите на обвинените и на потърпевшите не за всичко са съгласни помежду си. Първите смятат своите клиенти за напълно невинни, а вторите са убедени, че зад решетките са попаднали реални злодеи, ако не се брои спорният Бахаев.

Но те са съгласни с основното. Става дума за принципното им несъгласие с методите на следствието и съда, които се интересуват единствено от извършителите. А това е, повтарям, рядък сюжет в съдебните практики и е донякъде обиден за властите – нали те не откриха и най-нищожен пропуск в процеса. Доколкото и дяволски хитроумната режисура, и тъпият контрол са осъществявани на най-високо ниво. Впрочем обидната ситуация те успяха да я преглътнат и дори не се задавиха.

Ако се увличате по футурология и се опитате да предскажете какво ще се случи в обозримото бъдеще с убийството на Борис Немцов, то задачата ви няма да е лесна. Имаме уравнение с едно неизвестно. Повече или по-малко е ясно, че при сегашния режим осъдените ще са зад решетките, неуловимият шофьор ще е на ниво бягане и издирване, но повече никой няма да бъде заловен, разпитан или осъден. Няма значение какво ще решават в Европейската комисия по правата на човека и в ПАСЕ. Дали Русия вече ще е отпаднала или не от тези организации няма значение, но тя е твърдо решена и занапред да отрича тяхната легитимност.

Друг е въпросът колко дълго още ще просъществува сегашният режим. Историческият опит показва, че размразяването у нас не трае дълго за разлика от заледяването, което се проточва с десетилетия, ако не и с векове. И ако не се прекъсне тази традиция, то за истинските поръчители на убийството на Борис Ефимович Немцов можем само да гадаем – вярно, почти без никакъв риск да сбъркаме.

Времето обаче на ХХI век върви много бързо, макар и да не е ясно накъде се е запътило. Но времето е враждебно към всеки режим, включително и към най-скования от лед от типа на съветския или на джамахирията, и само такива убийци като съвременните чекисти във властта още не е огорчило.

Така че имаме нелоши шансове да видим с очите си една подсъдима скамейка, на която седят истинските поръчители на много престъпления, извършвани и в щастливото безвремие, и по-късно. Там ще седи и престъпникът, поръчал да се застреля Борис Немцов в центъра на Москва, и възмездието ще го застигне.

Няма абсолютна сигурност, че това ще се случи, но ни се иска да вярваме. А вярата, умножена по скоростта на бързотечното време, може да премества планини.

 

*Състав на Върховния съд на РФ с председател Игор Крупнов потвърди размера на присъдите (между 11 и 20 години) на петимата осъдени по делото за убийството на Борис Немцов на 10 октомври 2017г. 

Превод: Рени Нешкова

Заглавието е на „Студия Трансмедия“

 

 

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *