България ще плаща на Русия за „консервиране“ на реакторите за “Белене”

България ще плаща на Русия за „консервиране“ на реакторите за “Белене”

България ще трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ „Белене“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ. По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.

Според министър Петкова оборудването е в Русия, но до края на годината двата реактора ще бъдат на наша територия. „Аз се надявам да не ни се наложи дълго време да го консервираме, но така или иначе трябва да вземем всички необходими мерки и това беше част от разговорите, които водихме. Все още няма финална оферта, в начален етап са тези преговори, трудно ми е да се ангажирам с определена цена“, коментира Петков.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания „Росатом“, които са на посещение у нас. Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос обаче не са водени.

В момента Българската академия на науките изработва доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централи и какви опции има пред страната. Междинният доклад на учените вече е готов, обяви Петкова. Тя не пожела да коментира резултати от него, но обяви, че той показва, че след 2032 г. ще са необходими допълнителни енергийни мощности на България, но не коментира дали те трябва да са непременно ядрени.

Досега интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“ са проявили три компании, една от които – държавната китайска енергийна корпорация.

Снимка: Сергей Антонов

Категории Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *