ФБР предотвратило нов 11 септември в Ню Йорк

ФБР предотвратило нов 11 септември в Ню Йорк

Двама от потенциалните терористи проучвали множество места и събития във Ню Йорк за мишени

 

Федералното бюро за разследвания е осуетило план за „нов 11 септември“ в САЩ, предаде БТА като цитира американските власти.

Трима мъже, заклели се във вярност на „Ислямска държава“, възнамерявали да устроят миналата година „нов 11 септември“ в Ню Йорк чрез атентати с бомби и стрелби с голям брой жертви.

При разговори в приложение за мобилни телефони мъжете заявили пред агент под прикритие на ФБР, представил се за привърженик на „Ислямска държава“, че искали да извършат „терористични атентати като тези в Париж и Брюксел“.

Двама от тях проучвали множество места и събития във и около Ню Йорк като потенциални мишени, сред които площад „Таймс скуеър“ и места за провеждане на концерти.

19-годишният канадски гражданин Абдулрахман ел Бахнасауи закупил експлозиви за атаките и през май 2016 г. бил арестуван от ФБР, след като пристигнал в САЩ. Признал се за виновен в тероризъм и очаква присъда.

Пред агента под прикритие Бахнасауи казал, че „на тези американци им трябва атентат“, както и че искал да устрои „нов 11 септември“. Той също така изпратил на агента снимка на „Таймс скуеър“, посочвайки:

„Сериозно, трябва ни кола бомба на Таймс скуеър. Виж тези тълпи от хора!“ По отношение на плана за атака срещу места за провеждане на концерти Бахнасауи казал: „Просто влизаме с оръжие в ръка. Така го направиха момчетата от Париж“.

Талха Харун, 19-годишен американец, който планирал да пристигне в Ню Йорк за атаките, бил арестуван в Пакистан, където очаква екстрадиция в САЩ.

Третият мъж – 37-годишният филипински гражданин Ръсел Салк, който пратил пари в САЩ, за да финансира атаките, бил арестуван във Филипините и също очаква екстрадиция.

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *